Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιαπωνία: Βοήθεια 120 εκατομμυρίων για το Μαλί

29.01.2013 | 09:41
Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι προσφέρει 120 εκατομμύρια δολάρια για την σταθεροποίηση του Μαλί και του Σάχελ, λίγες ημέρες μετά το θάνατο δέκα Ιαπώνων που κρατούνταν όμηροι στην Αλγερία.

"Η ιαπωνική κυβέρνηση προβλέπει την αποδέσμευση επιπλέον 120 εκατομμυρίων για την σταθεροποίηση του Μαλί και του Σάχελ. Τα χρήματα αυτά θα βοηθήσουν την περιοχή να ενισχύσει την διοίκηση και την ασφάλειά της με διάφορους τρόπους ανάμεσά τους και με επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης", επισήμανε ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα σε συνέντευξη Τύπου.

Δέκα Ιάπωνες εργαζόμενοι στην εταιρία JGC σκοτώθηκαν όταν ισλαμιστές εισέβαλαν σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στο Ιν Αμένας του αλγερινού Σάχελ και κρατούσαν ομήρους εκατοντάδες ανθρώπους, ως αντίποινα των γαλλικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Μαλί. Μετά την επέμβαση των αλγερινών δυνάμεων, τουλάχιστον 37 ξένοι όμηροι σκοτώθηκαν.

"Ευχόμαστε η βοήθεια αυτή να ενισχύσει την Διεθνή Αποστολή Στήριξης του Μαλί (Misma) και να περιορίσει την φτώχεια, που μπορεί να θεωρηθεί φυτώριο της τρομοκρατίας", τόνισε ο Κισίντα.

Αποτελούμενη από δυτικοαφρικανούς στρατιώτες και με την υποστήριξη του ΟΗΕ, η Misma θα στείλει 5.700 στρατιώτες στο Μαλί, οι οποίοι με την συνδρομή 2.000 στρατιωτών από το Τσαντ θα αντικαταστήσουν κάποια στιγμή τη γαλλική στρατιωτική δύναμη που έχει αναπτυχθεί στη χώρα από τα μέσα Ιανουαρίου.

Η Ιαπωνία χορηγεί ήδη βοήθεια στα προγράμματα ανάπτυξης που εφαρμόζονται στην περιοχή. Περίπου 63 εκατομμύρια δολάρια δόθηκαν την περασμένη χρονιά στο Μαλί για να αντιμετωπίσει την ξηρασία και τα προβλήματα ασφάλειας, διευκρίνισε εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Τα 120 εκατομμύρια δολάρια θα φτάσουν στο Μαλί και τις γειτονικές του χώρες μέσω διεθνών οργανισμών", πρόσθεσε ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαλί: Οι ΗΠΑ θα ανεφοδιάζουν τα γαλλικά αεροσκάφη

Μάλι-Αλγερία. Τι ακριβώς συμβαίνει; Ανάλυση

Στόχος των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων η πλήρης ανακατάληψη του Μαλί
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ