Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

IDF: Δείτε το Merkava IV windbreaker, το απόλυτο tank του Ισραήλ - ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ

23.07.2018 | 06:30
Εντυπωσιακό βίντεο με το tank “Merkava IV” εν ώρα δράσης που θα μπορούσε να ονομάζεται και “άτρωτο” λόγω της θωράκισης που διαθέτει έναντι σε πάσης φύσεως απειλές...

Δεν είναι τυχαίο ότι πρόκειται για ένα από τα κύρια άρματα μάχης (MBT - main battle tanks) με την καλύτερη θωράκιση στον κόσμο. Είναι ισραηλινής κατασκευής και ένας από τους λόγους που είναι άτρωτο είναι το σύστημα ενεργούς προστασίας (APS) Rafael Trophy. Για αυτό και το άρμα ονομάζεται και Merkava Mark IV Windbreaker (Ανεμοθώρακας).

Μετά από μία σειρά από δοκιμές του συστήματος “Trophy”, η διοίκηση χερσαίων δυνάμεων των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (“IDF”) ανακήρυξε επιχειρησιακό το “Trophy” τον Αύγουστο του 2009 και το “MBT Merkava Mk IV” ήταν το πρώτο που εξοπλίστηκε με το “APS Trophy”. Εισήλθε στην υπηρεσία του ισραηλινού στρατού το 2010.

Οι πρώτες επιχειρησιακές επιτυχίες

Την 1η Μαρτίου 2011, ενώ βρισκόταν ακινητοποιημένο κοντά στα σύνορα με την Γάζα, ένα “Merkava MkIV” εξοπλισμένο με το σύστημα “Trophy” ματαίωσε την επίθεση πυραύλου που στόχευε προς το μέρος του. Επίσης, στις 14 Ιουλίου του 2014, το σύστημα “Trophy” αναχαίτισε με επιτυχία έναν αντιαρματικό πύραυλο “9M133 Kornet” που εκτοξεύθηκε από την Γάζα με στόχο ένα άρμα μάχης των “IDF”.

Από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης “Προστατευτική Αιχμή” την 20η Ιουλίου 2014, τουλάχιστον τέσσερα ισραηλινά άρματα μάχης κατώτερων αξιωματικών προστατεύθηκαν από το σύστημα Trophy στη Λωρίδα της Γάζα με στόχο τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις.

Από τι προστατεύει το σύστημα Τrophy το “Merkava MkIV”

Το “Trophy” προστατεύει το “Merkava MkIV” από ένα ευρύ φάσμα απειλών που κυμαίνονται από ρουκέτες, “ATGM” (anti tank guided missiles) και βλήματα “HEAT” που εκτοξεύονται από πλατφόρμες χερσαίων οχημάτων. Το σύστημα προσφέρει κάλυψη 360º κατά διεύθυνση, όπως επίσης και διευρυμένη κάλυψη καθ’υψος, ενώ διατηρεί μια προκαθορισμένη ζώνη ασφαλείας για τους φίλιους στρατιώτες στο έδαφος. Η διαδικασία εξουδετέρωσης ενεργοποιείται μόνο αν η απειλή πρόκειται να προσβάλει το άρμα μάχης.Το “Merkava Mk IV” είναι επίσης εξοπλισμένο με το σύστημα προειδοποίησης λέιζερ “Amcoram LWS-2”, με την οθόνη προειδοποίησης απειλής να είναι τοποθετημένη στον σταθμό του αρχηγού. Σ’ αυτό διασυνδέεται ο εκτοξευτής αντιμέτρων “Israel Military Industries POMALS” (σύστημα εκτόξευσης εκ βάθρου πολλαπλών πυρομαχικών).

Το “Merkava Mk IV” χρησιμοποιεί αρθρωτή θωράκιση και σύμφωνα με ισχυρισμούς παρέχει πιο αποτελεσματική προστασία εναντίον των σύγχρονων απειλών όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της θωράκισης και την περιοχή κάλυψης. Επιπλέον, η θωράκιση περιλαμβάνει προστασία οροφής και παρέχει τη δυνατότητα προστασίας από τις κατακόρυφες προσβολές. Δεδομένου ότι υπάρχει μονό μια θυρίδα οροφής είναι ευκολότερο να προστατευθεί η οροφή με ένα νέο σύστημα παθητικής προστασίας.

Ο κύριος οπλισμός του άρματος

Ο κύριος οπλισμός του “Merkava Mark IV Windbreaker” αποτελείται από ένα λειόκαννο πυροβόλο των εκατόν είκοσι (120) χιλιοστών, που αναπτύχθηκε από την “Israel Military Industries” (IMI). Μπορεί να βάλλει διάφορα πυρομαχικά των 120 χιλ., συμπεριλαμβανομένων όλων των βασικών νατοϊκών πυρομαχικών. Μπορεί επίσης να εκτοξεύσει τον αντιαρματικό καθοδηγούμενο πύραυλο “LAHAT” με τον ίδιο τρόπο όπως τα συνηθισμένα πυρομαχικά.

Σημειώνεται ότι ο πύραυλος “LAHAT” όταν εκτοξεύεται από χερσαία πλατφόρμα έχει βεληνεκές μέχρι οχτώ χιλιάδες (8000) μέτρα και μέχρι δεκατρείς χιλιάδες (13000) μέτρα όταν αποδεσμεύεται από μεγάλο ύψος.

Έχει αποτελεσματική διείσδυση μέχρι οχτακόσια (800) χιλιοστά θωράκισης ομοιογενούς χάλυβα (“RHA”) με τη διπλή κεφαλή του (Tandem) για την αντιμετώπιση των αρθρωτών αντιδραστικών θωρακίσεων.

Δείτε το τανκ με την καλύτερη θωράκιση στον κόσμο:Με πληροφορίες από Army Recognition, DefenseNewsX

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ