Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΙΜΙΑ: Τουρκικό ελικοπτέρο προκαλεί κατά την διάρκεια επιχείρησης του Λιμενικού

03.11.2017 | 09:52
Σήμερα 3 Νοεμβρίου 2017 τουρκικό Ελκόπτερο / AB-412 εισήλθε στο FIR Αθηνών την ώρα που στην περιοχή διεξάγεται επιχείρηση SAR [ Έρευνα και διάσωση] του Λιμενικού.

Ειδικότερα το τουρκικό ε/π στις 07:59 πραγματοποίησε υπερπτήση άνωθεν των Ιμίων στα 100 πόδια εξερχόμενο ακολούθως από το FIR Αθηνών και είσηλθε και πάλι στις 9:41 και πραγματοποίησε άλλη μια υπερπτήση πάνω από τα Ίμια αυτη τη φορά στα 800 πόδια και έπειτα εξήλθε από το FIR.   Η Τουρκία χθες έδειξε την δυσαρέσκεια της με την διεξαγωγή της άσκησης ΜΕΔΟΥΣΑ πραγματοποιώντας οχι μία, αλλά 15 παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου Χώρου.

Σήμερα φαίνεται να συνεχίζει το κακόγουστο παιχνίδι εντός του Ελληνικού Ενάεριου Χώρου στοχοποιώντας μια περιοχή απο την οποία μπορει να στείλει δυνατά το μήνυμα της και ταυτόχρονα παρενοχλώντας ελληνικά μέσα διάσωσης την ώρα που διεξάγεται έρευνα απο το Λιμενικό. Συγκεκριμένα μια τεράστια επιχείρηση είναι σε εξέλιξη νότια από την Καλόλιμνο. Το ξύλινο σκάφος με τους μετανάστες ναυάγησε. Ως τώρα έχουν περισυλλεγεί οκτώ άνδρες, τέσσερις γυναίκες και ένα μικρό παιδί.
Συνολικά σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων στο σκάφος επέβαιναν 22 ως 24 άτομα.

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συμμετέχουν τέσσερα πλωτά του λιμενικού, ένα σκάφος της Frontex, ένα ελικόπτερο Super Puma, δύο τουριστικά σκάφη και ένα φορτηγό πλοίο. Με αφορμή την επιχείρηση του Λιμενικού η Τουρκία επέλεξε να περάσει το δικό της μήνυμα.

Εξάλλου αργά το βράδυ της Πέμπτης (02.11.2017), στη σελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέβηκε ανακοίνωση που αφορά στην Ελλάδα. Κοινή άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου στη Ρόδο, είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης.

Η Τουρκία εκφράζει την ενόχλησή της για τις κοινές ασκήσεις ναυτικές Ελλάδας – Αιγύπτου στη Ρόδο. Ξεκίνησαν στις 30 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν έως τις 4 Νοεμβρίου. Δεν μένει όμως μόνο στην… ενόχληση. Κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, στέλνει… «μήνυμα» στην Αίγυπτο και απειλεί για νέα ένταση στο Αιγαίο.

Τουρκία προς Ελλάδα: Παραβιάζετε το διεθνές δίκαιο!

«Σύμφωνα με πληροφορίες που λάβαμε από στρατιωτικές μας αρχές ενημερωθήκαμε πως η Ελλάδα και η Αίγυπτος πραγματοποιούν αμφίβια επιθετική άσκηση στη Ρόδο», ξεκινά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Η Τουρκία επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς της πως η θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ρόδου είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή. Επικαλείται δε την Συνθήκη των Παρισίων, το 1947.

«Η ειρηνευτική συνθήκη του Παρισιού το 1947 απαγορεύει κάθε είδους στρατιωτική άσκηση στη Ρόδο, η οποία δόθηκε στην Ελλάδα από την Ιταλία με τον όρο να αφοπλιστεί», αναφέρει η ανακοίνωση. «Επομένως, η άσκηση αυτή είναι μια σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου», τονίζεται το κείμενο.

Πάντως να πούμε οτι παρα τις τουρκικές "αντιρρήσεις " η άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ θα συνεχιστεί εως αυριο 4 Νοεμβρίου 2017. 

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με 3 Φρεγάτες, 2 Πυραυλακάτους, 1 Κανονιοφόρο, 1 Υποβρύχιο, 1 Αρματαγωγό, 8 Αεροσκάφη F-16, 1 Αεροσκάφος AWACS, 1 Ελικόπτερο SUPER PUMA, 4 Ελικόπτερα CHINOOK, 4 Ελικόπτερα AH 64 και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, ενώ οι Aιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις με 1 Ελικοπτεροφόρο, 1 Φρεγάτα, 2 Πυραυλακάτους, 1 Υποβρύχιο, 6 Αεροσκάφη F-16, 2 Αεροσκάφη C-130, 1 Αεροσκάφος Ε2-C και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων και τεχνικής υποστήριξης .

Σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών σε θέματα θαλάσσιας ασφαλείας και σε επιχειρήσεις δυνάμεων σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ