Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ινδία: Κρίσιμο τεστ κατά της διαφθοράς οι σημερινές εκλογές

10.04.2014 | 10:51
Κρίσιμο τεστ για το ινδικό κόμμα κατά της διαφθοράς αποτελούν οι εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί, πρώτη σημαντική φάση των μαραθώνιων εκλογών που άρχισαν τη Δευτέρα στην Ινδία.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (04:30 ώρα Ελλάδος) σε 91 εκλογικές περιφέρειες της χώρας που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα πέμπτο των 543 εδρών της κάτω βουλής του κοινοβουλίου. Εκτός από την πρωτεύουσα, εκλογές διεξάγονται σε 13 άλλα κρατίδια, ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται σε ανατολικές περιοχές της χώρας που πλήττονται από μια εξέγερση μαοϊστών ανταρτών.

Το μεγάλο στοίχημα αυτής της τρίτης φάσης της ψηφοφορίας είναι οι επιδόσεις του κόμματος Aam Αadmi (AAP, Κόμμα του Απλού Ανθρώπου) στο προπύργιό του στο Νέο Δελχί, όπου είχε προκαλέσει αίσθηση το Δεκέμβριο καταλαμβάνοντας την εξουσία, πριν αποχωρήσει από αυτήν 49 ημέρες αργότερα.

"Ο ενθουσιασμός και η ελπίδα έχουν φύγει. Ο κόσμος έχει απογοητευτεί", δήλωσε ο Αμούλια Γκανγκούλι, πολιτικός αναλυτής.
Το ΑΑΡ προσπαθεί να αποβάλει την ετικέτα του "αναξιόπιστου" που χρησιμοποιούν οι επικριτές του, από τότε που ο ακτιβιστής κατά της διαφθοράς και ηγέτης του, ο Aρβιντ Κεζριουάλ, ο οποίος έγινε τον Δεκέμβριο πρόεδρος της κυβέρνησης της περιφέρειας του Νέου Δελχί, παραιτήθηκε έπειτα από 49 ημέρες στην εξουσία.

"Δεν έμειναν για να κυβερνήσουν και αυτή η θεατρική σκηνοθεσία απογοήτευσε τον κόσμο", προσθέτει ο αναλυτής.Τη Δευτέρα άρχισε στην Ινδία η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών που πιθανόν να αναδείξουν νικητή τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης και αμφιλεγόμενο πολιτικό Ναρέντρα Μόντι, αν το ινδουιστικό εθνικιστικό Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) του οποίου ηγείται επικρατήσει του Κόμματος του Κονγκρέσου.

Περί τα 814 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες στις εκλογές που διεξάγονται σε εννέα φάσεις μέσα σε διάστημα πέντε εβδομάδων.

Το ΑΑΡ, που δημιουργήθηκε με την εμφάνιση το 2011 ενός ισχυρού κινήματος κατά της διαφθοράς, παρουσιάζει για πρώτη φορά υποψηφίους τους στις βουλευτικές εκλογές. Το κόμμα δεσμεύεται για την κάθαρση της πολιτικής σκηνής της χώρας εκδιώκοντας όσους εμπλέκονται σε ποινικές υποθέσεις.

Σχεδόν το 10% των υποψηφίων της πρώτης φάσης τη Δευτέρα κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, βιασμό ή άλλες εγκληματικές πράξεις, σύμφωνα με την Ένωση για Δημοκρατικές Μεταρρυθμίσεις (ADR).

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ