Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ινδία - Πακιστάν: Ποιά χώρα διαθέτει τον ισχυρότερο στρατό;

26.02.2019 | 11:11
Με τις σχέσεις των δύο κρατών τεταμένες μετά και την σημερινή αεροπορική επίθεση της Ινδίας σε πακιστανικό έδαφος πολλοί φοβούνται μια κλιμάκωση άνευ προηγουμένου ανάμεσα στις δύο πυρηνικές δυνάμεις της νοτιοανατολικής Ασίας. Εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα για το ποιοά πλευρά έχει περισσότερες πιθανότητες να επικρατήσει στο ενδεχόμενο μια γενικευμένης σύρραξης.

Η Ινδία πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε στρατόπεδα επαναστατών εντός του Πακιστάν λίγες εβδομάδες μετά από την επίθεση αυτοκτονίας στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ, δημιουργώντας φόβους για πόλεμο μεταξύ των, οπλισμένων με πυρηνικά, χωρών της Νότιας Ασίας.

Τουλάχιστον 42 Ινδοί παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν στην επίθεση που ανέλαβε η ανταρτική ομάδα με βάση το Πακιστάν, τον Jaish-e-Mohammad (JeM).
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi είχε υποσχεθεί μια ισχυρή απάντηση μετά την χειρότερη επίθεση εναντίον στρατιωτών εδώ και δεκαετίες.

Το Πακιστάν υποβάθμισε το περιστατικό της Τρίτης, λέγοντας ότι τα ινδικά αεροσκάφη παραβίασαν τον Πακιστανικό εναέριο χώρο και ότι τα ινδικά μαχητικά «έριξαν το φορτίο τους» βιαστικά σε μια δασική περιοχή μετά τη διέλευση της Γραμμής Ελέγχου, η οποία λειτουργεί ως de facto σύνορο μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δύο αντίμαχοι έχουν έρθει δύο φορές σε εμπόλεμη κατάσταση για το Κασμίρ από την ανεξαρτησία του το 1947 από τη Βρετανία.
Αυτή είναι ισχύς των δύο στρατών..

Στρατιωτικός προϋπολογισμός

Το 2018, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS), η Ινδία διέθεσε τέσσερα τρισεκατομμύρια ρουπίες (58 δισ. Δολάρια) ή 2,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

Πέρυσι, το Πακιστάν δαπάνησε 1,26 τρισεκατομμύρια πακιστανικές ρουπίες (11 δισ. Δολάρια), περίπου 3,6% του ΑΕΠ, στα 653.800 στρατεύματά του. Έλαβε επίσης 100 εκατομμύρια δολάρια σε ξένη στρατιωτική βοήθεια το 2018.

Μεταξύ του 1993 και του 2006, πάνω από το 20% των ετήσιων κυβερνητικών δαπανών του Πακιστάν δαπανήθηκαν για στρατιωτικούς, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Ο στρατός αντιπροσώπευε το 16,7% των κρατικών δαπανών το 2017, ανέφερε.

Συγκριτικά, οι στρατιωτικές δαπάνες της Ινδίας ως ποσοστό των κυβερνητικών δαπανών της παρέμειναν κάτω από το 12% κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με το SIPRI. Ήταν 9.1% το 2017.

Πύραυλοι και πυρηνικά όπλα

Και τα δύο κράτη διαθέτουν βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Η Ινδία έχει εννέα τύπους επιχειρησιακών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένου του Agni-3 με απόσταση 3.000km έως 5.000km, σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) της Ουάσινγκτον.

Το πυραυλικό πρόγραμμα του Πακιστάν, που κατασκευάστηκε με κινεζική βοήθεια, περιλαμβάνει κινητά όπλα μικρής και μεσαίας εμβέλειας που μπορούν να φτάσουν σε οποιοδήποτε τμήμα της Ινδίας, ανέφερε το CSIS. Το Shaheen 2 έχει το μεγαλύτερο εύρος, μέχρι και 2.000km.

Το 2011, το Πακιστάν επιβεβαίωσε ότι απέκτησε δυνατότητες τακτικής πυρηνικής όπλου, όπου μικρότερες πυρηνικές κεφαλές συνδέονται με πυραύλους μικρής εμβέλειας (50-100 χιλιόμετρα) ως αποτρεπτικό μέσο σε σχετικά μικρής κλίμακας συμβατικές ινδικές επιθέσεις.

Η προσθήκη τακτικών πυρηνικών όπλων στο οπλοστάσιο του Πακιστάν μειώνει το κατώτατο όριο χρήσης πυρηνικών όπλων, δίνοντας στο Πακιστάν τις στρατιωτικές του έννοιες "πλήρες αποτρεπτικό φάσμα" έναντι των συμβατικών δυνάμεων της Ινδίας.

Τα όπλα αναπτύχθηκαν για να αντιμετωπίσουν το δόγμα της Ινδίας «Cold Start», το οποίο προβλέπει μια περιορισμένη εισβολή στο πακιστανικό έδαφος χωρίς να παραβιάζει το προηγούμενο πυρηνικό του όριο.

Το Πακιστάν έχει από 140 έως 150 πυρηνικά κεφαλές, σε σύγκριση με τις 130-140 κεφαλές της Ινδίας, σύμφωνα με το SIPRI.

Στρατός Ξηράς

Η Ινδία διαθέτει στρατό 1.2 εκατομμυρίων, υποστηριζόμενο από περισσότερες από 3.565 άρματα μάχης, 3.100 οχήματα πεζικού, 336 τεθωρακισμένα αεροσκάφη και 9.719 όπλα πυροβολικού, σύμφωνα με την IISS.

Ο στρατός του Πακιστάν είναι μικρότερος, με 560.000 προσωπικό υποστηριζόμενο από 2.496 άρματα μάχης, 1.605 τεθωρακισμένα μεταφορικά μέσα και 4.472 πυροβόλα όπλα , εκ των οποίων 375 εκτοξευτές όλμων.

Παρά το μεγαλύτερο στρατό της, η ικανότητα των «συμβατικών δυνάμεων» της Ινδίας περιορίζεται από τον ανεπαρκή εφοδιασμό, τη συντήρηση και την έλλειψη πυρομαχικών και ανταλλακτικών», ανέφερε η IISS σε έκθεση αυτόν τον μήνα.

Πολεμική αεροπορία

Με 127.200 προσωπικό και 814 πολεμικά αεροσκάφη, οι αεροπορικές δυνάμεις της Ινδίας είναι σημαντικά μεγαλύτερες, αλλά υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το στόλο των μαχητικών αεροσκαφών.

Τα αμυντικά σχέδια της Ινδίας απαιτούν 42 μοίρες μαχητικών, περίπου 750 αεροσκάφη, που θα αποτρέψουν μια επίθεση από Κίνα και Πακιστάν.
Με παλαιότερα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, όπως το MiG-21, που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1960, και που σύντομα συνταξιοδοτούνται, η Ινδία θα μπορούσε να έχει 22 μοίρες μέχρι το 2032, λένε οι αξιωματούχοι.

Το Πακιστάν διαθέτει 425 αεροσκάφη μάχης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα κινέζικα F-7PG και τα αμερικανικά F-16 Fighting Falcon.
Έχει επίσης επτά αερομεταφερόμενα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, τρία περισσότερα από την Ινδία, ανέφερε η IISS.

"Η πακιστανική αεροπορία εκσυγχρονίζει τον κατάλογό της, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τις ικανότητες ακρίβειας και ISR (ευφυΐας, επιτήρησης και αναγνώρισης)", ανέφερε η IISS στην αξιολόγηση του 2019.

Πολεμικό Ναυτικό 

Το ναυτικό της Ινδίας αποτελείται από ένα αεροπλανοφόρο, 16 υποβρύχια, 14 αντιτορπιλικά, 13 φρεγάτες, 106 περιπολικά και παράκτια πολεμικά σκάφη και 75 αεροσκάφη.

Διαθέτει προσωπικό 67.700 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των πεζοναυτών και των αεροπόρων του ναυτικού.

Το Πακιστάν, το οποίο έχει αρκετά μικρότερη ακτογραμμή, έχει 9 φρεγάτες, 8 υποβρύχια, 17 περιπολικά και παράκτια πλοία και 8 αεροσκάφη ικανά για μάχη.

Πηγή: Al-Jazeera

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ