Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσέξτε τι κατεβάζετε από το ιντερνετ! Μπορεί να κατηγορηθείτε ...ως τρομοκράτης

16.10.2012 | 21:16

Ο ''Μεγάλος Αδελφός'' καραδοκεί παντού και καταγράφει τα πάντα.

Αν πχ κάποιος «κατεβάζει» ηλεκτρονικά βιβλία με θέμα την τρομοκρατία και ενδιαφέρεται για έργα Αράβων συγγραφέων θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα εισόδου στις Η.Π.Α.!

Δεν είναι ...σενάριο  κατασκοπευτικού- αντιτρομοκρατικού κινηματογραφικού έργου ή αφήγημα επιστημονική φαντασίας αλλά επισήμανση ειδικών!.Καθώς σε όλο τον κόσμο -  και στην Ελλάδα - όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στα ηλεκτρονικά βιβλία, όλο και περισσότεροι θα σκέπτονται και θα επιδιώκουν να μάθουν τι ...διαβάζουμε, τι μας ...αρέσει, τι '...'σημειώνουμε'' ως παρατηρήσεις σε αυτά! Πλήρες φακέλλωμα δηλαδή!

Όπως σημειώνει η ''Ντόυτσε Βέλλε''  με αφορμή την 64η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης,  η  παρακολούθηση των συνηθειών του αναγνώστη από τις κατασκευάστριες εταιρείες  παραπέμπει στο προφητικό βιβλίο του Τζωρτζ Όργουελ «1984».
Η  έκθεση  της Φραγκφούρτης λοιπόν  δεν θα μπορούσε να αγνοήσει τη νέα παγκόσμια τάση για  τα ηλεκτρονικά βιβλία. Έτσι πραγματοποιήθηκε εκεί  ειδικό συνέδριο με θέμα τον καινούργιο κόσμο του ηλεκτρονικού βιβλίου, τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή και τις νέες μεθόδους μάρκετινγκ.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν αρκετά πλεονεκτήματα, ωστόσο εγκυμονούν και κινδύνους, όπως υποστηρίζει ο κ. Τίλο Βάιχερτ, μέλος του Ανεξάρτητου Εθνικού Κέντρου για την προστασία δεδομένων. Ειδικά αν κάποιος «κατεβάζει» από τις μεγάλες εταιρείες. Μέσω εγκατεστημένων λειτουργιών συγχρονισμού στα προγράμματα ανάγνωσης, οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να σχηματίζουν μια λεπτομερή εικόνα για τη συμπεριφορά ανάγνωσης του πελάτη. «Για την 'Amazon' ή για άλλες εταιρείες ηλεκτρονικών βιβλίων έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουν ποιος είμαι και ποια είναι τα ενδιαφέροντά μου. Πως διαβάζω, πόσο γρήγορα, σε ποια σημεία κάνω παρατηρήσεις κλπ. Όλα αυτά μπορούν, έμμεσα τουλάχιστον, να καταγραφούν», τονίζει ο κ. Βάιχερτ.

 Όπως αναφέρεται στο άρθρο που υπογράφουν οι Marcela Drumm  και Αλεξάνδρα Κοσμά, το μπεστσέλερ ερωτικού περιεχομένου, όπως είναι το «Οι πενήντα αποχρώσεις του γκρι» γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία ειδικά ως Ε-books. Ο αριθμός πώλησης της ψηφιακής έκδοσης του συγκεκριμένου βιβλίου ήταν διπλάσιος της έντυπης μορφής του. Ενδεχομένως οι αναγνώστες να αισθάνονται ότι έτσι περνούν απαρατήρητoι. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν όμως είναι ότι οι κατασκευαστές τους ...παρατηρούν.

Προς το παρόν δε γνωρίζει κανείς, τουλάχιστον στη Γερμανία, με ποιο τρόπο αξιολογούνται και αξιοποιούνται αυτές οι πληροφορίες. Έχει ωστόσο σημασία η επισήμανση που προαναφέραμε ότι  κάποιος που «κατεβάζει» ηλεκτρονικά βιβλία με θέμα την τρομοκρατία και ενδιαφέρεται για έργα Αράβων συγγραφέων θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα εισόδου στις Η.Π.Α.Και αυτό δεν το λένε οι αρθρογράφοι αλλά ειδικοί που τους επικαλούνται!
Η εξέλιξη της παρακολούθησης των αναγνωστών παραμένει άγνωστη, σημειώνουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία πρόκειται να δημιουργήσουν νέες προκλήσεις για εκδοτικούς οίκους, συγγραφείς και αναγνώστες. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ