Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Μισή διάψευση για το "πάγωμα" της βοήθειας στην Παλαιστίνη

06.01.2018 | 12:03
Σε μισή διάψευση της είδησης που μετέδωσε χθες η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Axios ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πάγωσαν ένα ποσό ύψους 125 εκατομμυρίων δολαρίων που προοριζόταν για τη χρηματοδότηση μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ που παρέχει αρωγή στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, προχώρησε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δηλώνοντας ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση.

Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε: «Αυτή η ιστορία (του Axios) είναι πολύ παραπλανητική. Απλώς επειδή περίμεναν τα χρήματα την πρώτη του μηνός, και δεν τα είχαν εκείνη τη στιγμή, δεν σημαίνει ότι υπήρξε αναστολή ή ακύρωση. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και έχουμε περιθώριο έως τα μέσα Ιανουαρίου για να λάβουμε την τελική απόφαση».Σε ερώτηση αν έχει ληφθεί οποιαδήποτε προκαταρκτική απόφαση, ο αξιωματούχος απάντησε: «Όχι. Και οι πληροφορίες ως προς αυτό είναι λανθασμένες».

Ο εκπρόσωπος της UNRWA Κρις Γκάνες είπε πως η υπηρεσία δεν έχει «ενημερωθεί απευθείας για μια οποιαδήποτε επίσημη απόφαση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ».Μερικές ημέρες μετά την απειλή του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα παρακρατήσει στο μέλλον τη χορήγηση χρηματικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους, η Axios ανέφερε πως η χρηματοδότηση πάγωσε έως ότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ ολοκληρώσει την επανεξέταση της βοήθειας που παρέχει προς την Παλαιστινιακή Αρχή.

Το ποσό, το ένα τρίτο της ετήσιας εισφοράς των ΗΠΑ στην Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) θα κατατίθετο έως την 1η Ιανουαρίου, ανέφερε η Axios, επικαλούμενη τρείς μη κατονομαζόμενους Δυτικούς διπλωμάτες. Ο Τραμπ δήλωσε την Τρίτη πως θα παρακρατήσει τα χρήματα που προορίζονται για τους Παλαιστίνιους, τους οποίους κατηγόρησε ότι «δεν είναι πλέον πρόθυμοι να μιλήσουν για την ειρήνη» με το Ισραήλ.

«Πληρώνουμε ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ τον χρόνο χωρίς καμία αναγνώριση ή σεβασμό. Δεν θέλουν καν να διαπραγματευθούν επιτέλους μια ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ… αφού οι Παλαιστίνιοι δεν θέλουν πια να μιλήσουν για την ειρήνη, γιατί να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτές τις τεράστιες πληρωμές στο μέλλον;» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τραμπ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της υπηρεσίας και το ύψος της δέσμευσής τους είχε φθάσει σχεδόν τα 370 εκατομμύρια δολάρια το 2016, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της UNRWA. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ