OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Πυρηνική» απάντηση στο ρωσικό «ράλι» εξοπλισμών

03/02/2018 - 08:28
Share on FacebookShare on Twitter

«Πυρηνική» ήταν η απάντηση του Πενταγώνου των ΗΠΑ στο ρωσικό εξοπλιστικό «ράλι». Οι ΗΠΑ θέλουν να αποκτήσουν νέα πυρηνικά όπλα μικρής ισχύος ως απάντηση στον επανεξοπλισμό της Ρωσίας, σύμφωνα με το νέο «Δόγμα Πυρηνικής Πολιτικής και Ασφάλειας» που δημοσιοποιήθηκε.

Αυτά τα νέα όπλα, που κάνουν τους ειδικούς να φοβούνται για μια αναβίωση της διάδοσης των πυρηνικών όπλων και την αύξηση του κινδύνου μιας πυρηνικής σύρραξης, αντιπροσωπεύουν την «απάντηση στη διεύρυνση των (πυρηνικών) ικανοτήτων της Ρωσίας» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γκρεγκ Γουίβερ, ο υπεύθυνος στρατηγικών ικανοτήτων στο γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας των ΗΠΑ.

Εκτιμώντας ότι η κατάσταση σε διεθνές επίπεδο είναι σήμερα πολύ πιο περίπλοκη σε σύγκριση με το 2010, όταν δημοσιεύτηκε η τελευταία αναθεώρηση του δόγματος για τα πυρηνικά, το Πεντάγωνο επισημαίνει σε αυτό το έγγραφο τις απειλές που προέρχονται από την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.
Όμως αυτό που προκαλεί ανησυχία στην Ουάσιγκτον, είναι κυρίως «η γεμάτη αποφασιστικότητα επιστροφή της Μόσχας στον ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων», όπως υπογραμμίζει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις στον πρόλογο του 75σελιδου εγγράφου.

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, αυτό που οδήγησε στο νέο «Δόγμα Πυρηνικής Πολιτικής και Ασφάλειας», είναι ότι η Ρωσία βρίσκεται στη διαδικασία να εκσυγχρονίσει ένα οπλοστάσιο 2000 τακτικών πυρηνικών όπλων, απειλώντας τις ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες γειτνιάζει και παρακάμπτοντας τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συνθήκη για τον αφοπλισμό New START. Το Πεντάγωνο διαπιστώνει μια «ανομοιογένεια» μεταξύ των ικανοτήτων της Ρωσίας και εκείνων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, εξήγησε ο Γουίβερ.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η στρατηγική μας και οι υπάρχουσες ικανότητές μας γίνονται ξεκάθαρα αντιληπτές από τους Ρώσους ως ενδεχομένως ανεπαρκείς προκειμένου να τους αποθαρρύνουν να κάνουν δύο πράγματα: να εξαπολύσουν περιορισμένα πυρηνικά πλήγματα για να ασκήσουν πιέσεις στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια μιας συμβατικής σύρραξης που τείνει να επιδεινωθεί και να χρησιμοποιήσουν ευρύτερα πυρηνικά όπλα για να επικρατήσουν στις συμβατικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ εάν οι απειλές δεν πιάσουν τόπο» διευκρίνισε ο ίδιος.

«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι η Ρωσία δεν θα κάνει εσφαλμένους υπολογισμούς» σημείωσε στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Άμυνα αρμόδιος για την πυρηνική πολιτική Ρόμπερτ Σόφερ. «Η Ρωσία πρέπει να κατανοήσει ότι το να εξαπολύσει μια πυρηνική επίθεση, ακόμα και περιορισμένης μορφής, δεν θα της επιτρέψει να πετύχει τον στόχο της, θα τροποποιήσει θεμελιωδώς τη φύση της σύρραξης και θα έχει ανυπολόγιστο κι αβάστακτο κόστος για τη Μόσχα».

Σε πλήρη αντίθεση με το όραμα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος το 2009 στην Πράγα, απηύθυνε έκκληση για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων, το νέο αμερικανικό Δόγμα για τα Πυρηνικά προτείνει την ανάπτυξη ενός νέου τύπου πυρηνικών πυραύλων μικρής ισχύος, που θα εκτοξεύονται από υποβρύχια.

Αυτοί οι νέοι πύραυλοι, χαμηλότερης ισχύος από τη βόμβα της Χιροσίμας, δεν θα χρειάζεται να αποθηκεύονται στο έδαφος των χωρών συμμάχων. Θα μπορούν να ακυρώσουν την αντιπυραυλική άμυνα της Ρωσίας.Αυτά τα όπλα θα αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά πυρηνικά όπλα, κάτι που θα επιτρέψει στην Ουάσιγκτον να συνεχίσει να τηρεί τις συνθήκες μη διάδοσης. Το Πεντάγωνο εξετάζει προς το παρόν ένα πρόγραμμα περίπου 30 «πυρηνικών μίνι όπλων» για ένα κόστος στα 50 εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 5 ετών, κάτι που θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως του Κογκρέσου.

Ήδη αντηχούν επικριτικές φωνές για αυτού του είδους τους πυραύλους, που θα αυξήσουν τον κίνδυνο μιας πυρηνικής σύρραξης, όμως το Πεντάγωνο διαβεβαιώνει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να εξαπολύσει κάποιο πλήγμα.«Στόχος αυτών των δυνατοτήτων είναι να καταστήσουμε μια αμερικανική απάντηση στη χρήση ενός πυρηνικού όπλου πιο βάσιμη, όχι να καταστήσουμε μια επίθεση από τις ΗΠΑ πιο πιθανή» υπογράμμισε ο Γουίβερ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Tags: ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝΗΠΑΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠΠΕΝΤΑΓΩΝΟΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

Ιράν - Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Ο στρατός του Ισραήλ «σε επιφυλακή» – Ο Τραμπ ζυγίζει τις επιλογές του για επίθεση στο Ιράν

20/02/2026 - 19:35
Ζελένσκι - Άμπου Ντάμπι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: «Δεν υπάρχει πρόοδος στο εδαφικό ζήτημα στις συνομιλίες με τη Ρωσία – Είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμούς»

20/02/2026 - 18:28
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

O Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο «περιορισμένου πλήγματος» στο Ιράν αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία

20/02/2026 - 17:06

Διαβάστε Επίσης

Ο Αρχηγός ΓΕΝ στην Ινδία: Οι επισκέψεις και οι επαφές για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο Ναυτικών [pics]

Ο στρατός του Ισραήλ «σε επιφυλακή» – Ο Τραμπ ζυγίζει τις επιλογές του για επίθεση στο Ιράν

Ζελένσκι: «Δεν υπάρχει πρόοδος στο εδαφικό ζήτημα στις συνομιλίες με τη Ρωσία – Είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμούς»

USS Gerald Ford: Μπήκε στη Μεσόγειο και οδεύει προς τη Μέση Ανατολή – Στάση για ανεφοδιασμό στη Σούδα

O Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο «περιορισμένου πλήγματος» στο Ιράν αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία

TCG Anadolu: Το τουρκικό «drone-carrier» αναπτύσσεται στη Βαλτική για την επιχείρηση «Eastern Sentry» του NATO [vids]

KC-390: Συνεργασία Embraer και Northrop Grumman για την προώθηση μιας νέας έκδοσης ιπτάμενου τάνκερ στην USAF

Charles de Gaulle: To γαλλικό αεροπλανοφόρο αναπτύσσεται στον Βόρειο Ατλαντικό και τη Βαλτική Θάλασσα

Top News

Η Όλγα Κεφαλογιάννη παραιτήθηκε από την αγωγή σε βάρος του Μίνου Μάτσα για την επιμέλεια των παιδιών τους

Μπραντ Πιτ: Το εσωτερικό του σπιτιού του ηθοποιού στην Ύδρα - Τα γυρίσματα και ο στόχος του Α’ ανδρικού ρόλου

Στράτος Τζώρτζογλου: Δεν έχω να πληρώσω νοίκι, ούτε για βενζίνη, αλλά δεν με νοιάζει

Τρύφωνας Σαμαράς: Σκοτώθηκε το σκυλάκι του στα παρασκήνια του «Just the 2 of us»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert