Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Υπόθεση Σκριπάλ: Θρίλερ απελάσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη

26.03.2018 | 17:20
Πρώτη δημοσίευση: 2018-03-26 16:55:44
Τελευταία ενημέρωση: 2018-0326 17:20:44

Σε θρίλερ ...απελάσεων  έχει εξελίχθεί η υπόθεση Σκιπάλ. Οι ΗΠΑ απελαύνουν 60 Ρώσους και κλείνουν το ρωσικό προξενείο στο Σιάτλ. Η Γαλλία από την πλευρά της απελαύνει 4 Ρώσους διπλωμάτες και το Βερολίνο επίσης ενώ η Μεγάλη Βρετανία προχώρησε σε 26 απελάσεις...

Σημειώνεται ότι συνολικά 14 χώρες έχουν προχωρήσει σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών λόγω της υπόθεσης Σκριπάλ στην οποία φέρεται να εμπλέκεται η Μόσχα. Η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε θρίλερ για γερά νεύρα με την Μεγάλη Βρετανία να κατηγορεί την Ρωσία για την δολοφονία του πράκτορα και της κόρης του ενώ από την άλλη η Μόσχα "δείχνει" το Λονδίνο.

Και ενώ είναι σε εξέλιξη διπλωματικός πόλεμος ανάμεσα στις δυο χώρες, Ευρώπη και ΗΠΑ παίρνουν, όπως όλα δείχνουν, την πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς προχωρούν σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών.

«Σήμερα, 14 χώρες μέλη αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Ο Τουσκ σημείωσε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο» να ληφθούν «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» επιπρόσθετα μέτρα από τις Βρυξέλλες σε βάρος της Ρωσίας, όπως νέες κυρώσεις.

Απέλαση 60 Ρώσων με εντολή Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε σήμερα την απέλαση 60 Ρώσων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ λόγω της φερόμενης ανάμιξης της Μόσχας στην επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ νωρίτερα αυτό τον μήνα στη Βρετανία, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Η εντολή απέλασης περιλαμβάνει 12 αξιωματικούς των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών από τη ρωσική αποστολή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και αντανακλά τις ανησυχίες ότι οι δραστηριότητες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών γίνονται όλο και περισσότερο επιθετικές, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, που μιλούσαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως 48 «γνωστοί πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών» του προξενείου της Ρωσίας στο Σιάτλ (βορειοδυτικές ΗΠΑ) και άλλοι 12 της ρωσικής μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ έχουν στη διάθεσή τους επτά ημέρες για να εγκαταλείψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Βερολίνο: Τέσσερις απελάσεις

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πληροφορίες των ΜΜΕ σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο απελαύνει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες λόγω της φερόμενης ανάμιξης της Μόσχας στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στην Αγγλία.

Η Μόσχα έχει αρνηθεί ότι ευθύνεται για την επίθεση στον Σκριπάλ και στην κόρη του, στις 4 Μαρτίου στην πόλη Σάλσμπερι, στην πρώτη γνωστή επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα στην Ευρώπη μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Βρετανία: 23 απελάσεις και 4 στην Γαλλία

Η Βρετανία απέλασε 23 Ρώσους και η Μόσχα απάντησε απελαύνοντας τον ίδιο αριθμό Βρετανών.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως 48 «γνωστοί πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών» του προξενείου της Ρωσίας στο Σιάτλ (βορειοδυτικές ΗΠΑ) και άλλοι 12 της ρωσικής μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ έχουν στη διάθεσή τους επτά ημέρες για να εγκαταλείψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Γαλλία δήλωσε ότι θα απελάσει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες λόγω της φερόμενης ανάμιξης της Μόσχας στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Σάλσμπερι της Αγγλίας.

Την απέλαση δύο Ρώσων διπλωμάτων ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα δύο Ρώσους διπλωμάτες καθώς η δραστηριότητά τους δεν είναι σύμφωνη με το διπλωµατικό καθεστώς.

Στην ανακοίνωση του αλβανικού ΥΠΕΞ δεν γίνεται λόγος για την επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ νωρίτερα αυτό τον μήνα στη Βρετανία, για την οποία κατηγορείται η Μόσχα.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε νωρίτερα ότι οι απελάσεις έγιναν σε συντονισμό με τις συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ και πως «οι Ρώσοι που έθιξαν το εθνικό συμφέρον θα αποχωρήσουν».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ -ΜΠΕ
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ