Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Ιράκ: Αιματηρές μάχες μεταξύ αστυνομίας και υποστηρικτών του ιερωμένου Σαντρ

11.02.2017 | 17:15
Μαίνονται οι αναταραχές στο  Ιράκ. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν σήμερα στο κέντρο της Βαγδάτης μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που ζητούσαν μεταρρυθμίσεις ενόψει των τοπικών εκλογών στο Ιράκ.

"Από τις ταραχές σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι, εκ των οποίων πέντε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και πέντε διαδηλωτές", ανέφερε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Οι διαδηλωτές, κυρίως υποστηρικτές του σιίτη ιερωμένου Μοκτάντα Σαντρ, προσπάθησαν να διεισδύσουν στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης και οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να διαλύσουν το πλήθος.

Λίγο νωρίτερα, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να διαλύσουν ένα πλήθος χιλιάδων διαδηλωτών που προσπαθούσαν να περάσουν στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, την περιοχή της πρωτεύουσας όπου εδρεύουν οι ξένες πρεσβείες και τα κυβερνητικά γραφεία.

Αυτόπτες μάρτυρες και αστυνομικές πηγές έκαναν λόγο για πολλούς τραυματίες.
Οι οργανωτές της διαδήλωσης ανέφεραν ότι περίπου 25 άνθρωποι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα αλλά δεν χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο. Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από την τοπική τηλεόραση διακρίνονται νεαροί να τρέχουν για να απομακρυνθούν ενώ λευκοί καπνοί καλύπτουν την Πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο της Βαγδάτης.

Οι διαδηλωτές, κυρίως υποστηρικτές του σιίτη ιερωμένου Μοκτάντα Σαντρ, είχε συγκεντρωθεί για να ζητήσουν μεταρρυθμίσεις ενόψει των τοπικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο. Οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα όταν οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να κινηθούν προς την Πράσινη Ζώνη. Πέρσι, υποστηρικτές του Σαντρ είχαν διεισδύσει σε αυτήν την περιοχή μετά από σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο Σαντρ θεωρεί ότι ορισμένα μέλη της εκλογικής επιτροπής είναι πιστά στον σιίτη αντίπαλό του, τον πρώην πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι, έναν από τους στενότερους συμμάχουν του Ιράν στο Ιράκ. Ο σιίτης ιερωμένος τάσσσεται ανοιχτά κατά της αμερικανικής παρουσίας και της πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή αλλά ταυτόχρονα έχει και ταραχώδεις σχέσεις με τις φιλοϊρανικές πολιτικές οργανώσεις του Ιράκ. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ