Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Ιράκ: Πυροβολήθηκε εξ' επαφής από τζιχαντιστές Αμερικανός των Navy Seals

04.05.2016 | 07:53
 Αμερικανός στρατιώτης, επίλεκτο μέλος των μονάδων ειδικών αποστολών του αμερικανικού ναυτικού, που μετείχε στο συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών σκοτώθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια επίθεσης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ, όπου η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες φοβάται πως θα υπάρξει νέο κύμα εκτοπισμένων εξαιτίας των μαχών.

Ο στρατιώτης αυτός είναι τουλάχιστον ο τρίτος Αμερικανός που σκοτώνεται από "εχθρικά πυρά" στο Ιράκ από τότε που το ΙΚ έθεσε υπό τον έλεγχό του μεγάλα εδάφη το 2014. Ο στρατιώτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης τζιχαντιστών εναντίον κουρδικής θέσης βορείως της Μοσούλης, της δεύτερης μεγάλης πόλης του Ιράκ και προπυργίου της ριζοσπαστικής σουνιτικής οργάνωσης στο Ιράκ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ, ο οποίος διευκρίνισε ότι το περιστατικό σημειώθηκε "σε απόσταση περίπου 3 με 5 χιλιομέτρων πίσω από την πρώτη γραμμή".

Σύμφωνα με στρατιωτικό εκπρόσωπο του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού, ο στρατιώτης "πυροβολήθηκε εξ επαφής" όταν μέλη του ΙΚ "διέσχισαν την πρώτη γραμμή των πεσμεργκά", όπως ονομάζονται οι κουρδικές δυνάμεις. Ο στρατιώτης πραγματοποιούσε συμβουλευτική αποστολή και υποστήριξης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας είπαν ότι ο στρατιώτης ήταν μέλος των Navy Seals, του επίλεκτου σώματος των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων. "Ήταν μια ενορχηστρωμένη επίθεση με πυροβολισμούς και πολλές εκρήξεις", διευκρίνισε ένας από αυτούς. Δύο Αμερικανοί στρατιώτες είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους από τζιχαντιστές στο Ιράκ. Το Μάρτιο, ένας πεζοναύτης επλήγη από ρουκέτα, ενώ ένα μέλος των ειδικών δυνάμεων υπέκυψε στα τραύματά του μετά την επιχείρηση για την απελευθέρωση κρατουμένων τον Οκτώβριο του 2015.
Σχεδόν 4.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στο Ιράκ στο πλαίσιο του συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών και της αποστολής παροχής συμβουλών και εκπαίδευσης στις κυβερνητικές δυνάμεις, χωρίς να έχουν άμεση συμμετοχή στις χερσαίες μάχες εναντίον του ΙΚ. Ορισμένοι από αυτούς υποστηρίζουν τους πεσμεργκά που έχουν αναπτυχθεί στην επαρχία Νινευή, όπου βρίσκεται η Μοσούλη.

Οι ομοσπονδιακές ιρακινές δυνάμεις και οι κουρδικές, με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού, πραγματοποίησαν το Μάρτιο επιχείρηση κατά του ΙΚ ώστε να καταλάβουν τη Μοσούλη. Αυτές οι δυνάμεις βρίσκονται τουλάχιστον 50 χιλιόμετρα νοτίως της πόλης αυτής, αλλά οι μάχες που συνεχίζονται ωθούν χιλιάδες αμάχους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

"Καθώς συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρηση, 30.000 νέοι εκτοπισμένοι" μπορεί να φτάσουν στην περιοχή του Μαχμούρ "μέσα στις επόμενες εβδομάδες", προειδοποίησε σήμερα η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) αναφερόμενη σε με μια πόλη νοτίως της Μοσούλης που χρησιμεύει ως κύρια βάση της στρατιωτικής επιχείρησης. Οι διεθνείς οργανισμοί ανησυχούν ότι μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης μπορεί να προκαλέσει μαζική μετακίνηση του πληθυσμού, που το Ιράκ δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ