Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιράκ: Σουνίτες και κούρδοι κλειδί για τον τερματισμό της κρίσης

07.11.2014 | 10:20
Ο αμερικανός διοικητής που είναι υπεύθυνος για την επίθεση εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως το κλειδί για να κερδηθεί ο πόλεμος είναι να τερματισθεί ο σεχταριστικός τρόπος διακυβέρνησης της Βαγδάτης, και όχι να αυξηθούν τα στρατεύματα.

Ο στρατηγός Λόιντ Όστιν, ο οποίος διευθύνει τις αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ ως επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε πως θα συνιστούσε να αυξηθεί ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων επί του πεδίου αν εκτιμούσε πως είναι απαραίτητο, αλλά υπογράμμισε ότι ο αποφασιστικός παράγοντας για την επίλυση της κρίσης είναι η μεταχείριση των σουνιτών από την ιρακινή κυβέρνηση.

"Θα σας πω όμως πως, αν η κυβερνητική πτυχή δεν λειτουργεί, αν οι ιρακινοί ηγέτες δεν καταφέρουν να συμπεριλάβουν τους σουνίτες και τους Κούρδους, μικρή σημασία έχει πόσους στρατιώτες θα βάλεις στο πεδίο, το πράγμα δεν θα δουλέψει", δήλωσε ο Όστιν ενώπιον του Ατλαντικού Συμβουλίου, μιας "δεξαμενής σκέψης" στην Ουάσινγκτον.

Ο Όστιν δήλωσε ωστόσο πως ελπίζει ότι η νέα κυβέρνηση με επικεφαλής των πρωθυπουργό Χάινταρ αλ-Αμπάντι θα τείνει το χέρι στη σουνιτική κοινότητα και πως η κατάσταση στο Ιράκ θα είναι αυτή τη φορά "διαφορετική" από εκείνη που είχαν αντιμετωπίσει τα αμερικανικά στρατεύματα που κατείχαν τη χώρα από το 2003 ως το 2011.

"Πιστεύω πως είναι διαφορετικά επειδή κατά πρώτον υπάρχει μια διαφορετική κυβέρνηση και επειδή οι Ιρακινοί πρέπει να έχουν διδαχθεί από το παρελθόν", δήλωσε ο Όστιν.

Ο στρατηγός δήλωσε πως το Ισλαμικό Κράτος μπόρεσε να σαρώσει το Ιράκ μεταξύ άλλων και επειδή επωφελήθηκε της αποξένωσης του σουνιτικού πληθυσμού από τη σιιτική κυβέρνηση της Βαγδάτης.
Ο ίδιος δήλωσε πως τα αμερικανικά στρατεύματα προσπαθούν να εφαρμόσουν τα διδάγματα που άντλησαν από την τελευταία αποστολή τους στο Ιράκ αποφεύγοντας "να αποξενώσουν τους ανθρώπους που προσπαθουμε να βοηθήσουμε".

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ