Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιράκ - Τικρίτ: Οι τζιχαντιστές ανατίναξαν τη μοναδική γέφυρα στον Τίγρη

11.03.2015 | 10:06
Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ανατίναξαν χθες τη μοναδική γέφυρα στον ποταμό Τίγρη στην περιοχή του Τικρίτ, σε μια προσπάθεια να καθυστερήσουν την προέλαση του ιρακινού στρατού που επιχειρεί να ανακαταλάβει την πόλη αυτή στο βόρειο Ιράκ.

Την 9η ημέρα των επιχειρήσεών τους οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, με τη βοήθεια σιιτών παραστρατιωτικών και μαχητών σουνιτικών φυλών, έχουν φτάσει στα περίχωρα του Τικρίτ και έχουν σχεδόν περικυκλώσει την πόλη η οποία ελέγχεται από το ΙΚ εδώ και εννέα μήνες. Βασικός στόχος του στρατού είναι να κόψει εντελώς τις γραμμές ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών πριν εξαπολύσει την τελική επίθεσή του.

Διαβάστε: Ιράκ: Η μάχη των ιρακινών για το Τικρίτ - ΒΙΝΤΕΟ
"Το Ντάες (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) ανατίναξε τη γέφυρα. Όλο το δυτικό άκρο της γέφυρας κατέρρευσε" ανέφερε ένας αξιωματικός της αστυνομίας από την περιοχή αυτή.

Σύμφωνα με έναν αντισυνταγματάρχη του στρατού, οι τζιχαντιστές "θέλουν να καθυστερήσουν την προέλαση των ιρακινών δυνάμεων επειδή η γέφυρα αυτή είναι η μοναδική δίοδος προς το Τικρίτ από τα ανατολικά".

Το χωριό Άλμπου Άτζιλ, που το κατέλαβε την Κυριακή ο στρατός, βρίσκεται στα ανατολικά του Τίγρη, όπως επίσης και η κοινότητα Αλ Άλαμ όπου ανασυγκροτούνται οι τζιχαντιστές που εκδιώχθηκαν από τις αγροτικές περιοχές. Η Αλ Ντουρ, η άλλη κοινότητα όπου το ΙΚ αντιστέκεται ακόμη, βρίσκεται στα δυτικά του ποταμού. Η αλ-Ντουρ εχει συμβολική αξία καθως είναι γεννέτειρα του Izzat al-Duri (Ιζατ αλ-Ντουρι), δεξί χερι του πρώην ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν.  Διαβάστε: Ηγέτης των τζιχαντιστών το δεξί χέρι του Σαντάμ Χουσεΐν;
Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι εντός του Τικρίτ βρίσκονται μόνο μερικές εκατοντάδες μαχητές του ΙΚ. Όμως η πορεία των Ιρακινών στρατιωτών προς την πόλη γίνεται με πολύ αργό ρυθμό γιατί στους δρόμους γύρω από την πόλη οι τζιχαντιστές έχουν τοποθετήσει πάρα πολλές βόμβες.

Ωστόσο οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και σιιτική πολιτοφυλακή ανακατέλαβαν το κέντρο πόλης στο βόρειο άκρο του Τικρίτ από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος καθώς έχουν πλησιάσει τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσέιν. Η πόλη Αλ-Αλαμ είναι το τελευταίο προπύργιο του ΙΚ που πρέπει να εκκαθαριστεί πριν οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι πολιτοφύλακες μπορέσουν να μπουν στην ίδια την πόλη Τικρίτ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών από το καλοκαίρι. Διαβάστε: Ιρακινά στρατεύματα σε στρατηγική πόλη κοντά στο Τικρίτ


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ