Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βασανιστήρια στο Ιράκ: 72 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση από αμερικανική εταιρεία

09.01.2013 | 08:34
Μία αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε στο Ιράκ στη διάρκεια του πολέμου συμφώνησε να καταβάλει 5,28 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για τη διευθέτηση αγωγής που είχαν καταθέσει 72 κρατούμενοι σε αμερικανικά στρατιωτικά κέντρα κράτησης εκεί, μεταξύ των οποίων και οι φυλακές Αμπού Γκράιμπ, κατηγορώντας την ότι εμπλέκεται στην κακοποίηση που υπέστησαν.
Η διευθέτηση αφορά την εταιρεία Engility Holdings και είναι η πρώτη φορά που αμερικανική εταιρεία η οποία δραστηριοποιήθηκε στο Ιράκ αποζημιώνει κρατούμενους για την κακομεταχείριση που υπέστησαν στη διάρκεια του πολέμου.
Η συμφωνία συνήφθη και η αποζημίωση καταβλήθηκε τον Οκτώβριο.
Οι ενάγοντες κατηγορούσαν την εταιρεία που εδρεύει στην Βιρτζίνια και παρείχε διερμηνείς για τις ανακρίσεις των κρατουμένων ότι είτε συναινούσε στα βασανιστήρια που υπέστησαν, είτε τα δικαιολογούσε.
Οι κρατούμενοι στο Αμπού Γκράιμπ υποβλήθηκαν σε συστηματικά σωματικά και ψυχικά βασανιστήρια και υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση το 2003 και το 2004.
Φωτογραφίες αμερικανών στρατιωτών που κακομεταχειρίζονται και ταπεινώνουν τους κρατούμενους δημοσιεύτηκαν στο Ίντερνετ το 2004 προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.
Μία άλλη εταιρεία που παρείχε διερμηνείς στον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ--και στην Αμπού Γκράιμπ--η CACI International, αντιμετωπίζει παρόμοια αγωγή που αναμένεται να εκδικαστεί φέτος.
Καμία εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε στο Ιράκ δεν καταδικάστηκε για την κακοποίηση, αλλά αμερικανοί στρατιώτες που κρίθηκαν ένοχοι έχουν καταδικστεί και εκτίουν ποινή φυλάκισης για το ίδιο έγκλημα. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ