Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιράν: Γαλλία - Γερμανία έτοιμες να επενδύσουν στην ιρανική αγορά

15.07.2015 | 11:51
Μία ημέρα μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις, προάγγελο της εξόδου της Τεχεράνης από τη διεθνή απομόνωση, Παρίσι και Βερολίνο ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στην κούρσα των επενδύσεων προς την μεγάλη και πολλά υποσχόμενη ιρανική αγορά.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει την πρόθεση να επισκεφθεί σύντομα το Ιράν έπειτα από πρόσκληση του ιρανού ομολόγου του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ενώ ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ετοιμάζεται να πετάξει για την Τεχεράνη την Κυριακή, σύμφωνα με πηγές της γερμανικής βιομηχανίας και της κυβέρνησης.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών δεν διευκρίνισε την ημερομηνία της επίσκεψής του, όμως επεσήμανε τις "σημαντικές προοπτικές" που ανοίγονται για τις γαλλικές επιχειρήσεις με την επανένταξη του Ιράν στη διεθνή κοινότητα. Ωστόσο απέρριψε τη ιδέα ότι το Παρίσι υποστήριξε τη συμφωνία για εμπορικούς λόγους.
"Το εμπόριο είναι πολύ σημαντικό. Συμβάλλει στην ανάπτυξη. Είναι πολύ σημαντικό για τους Ιρανούς, είναι πολύ σημαντικό για εμάς", παραδέχθηκε προσθέτοντας : "Ομως, όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και εγώ λάβαμε τη στρατηγική απόφαση να υποστηρίξουμε τη συμφωνία δεν το κάναμε για εμπορικούς λόγους".

Στο Βερολίνο, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ετοιμάζεται για τριήμερη επίσκεψη στο Ιράν επικεφαλής ολιγομελούς γερμανικής αντιπροσωπείας. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας δεν επιβεβαίωσε τον χρόνο της επίσκεψης, όμως δήλωσε: "Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά της γερμανικής βιομηχανίας για τη εξομάλυνση και ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με το Ιράν- κυρίως μετά την πυρηνική συμφωνία".

Με ένα πληθυσμό 80 εκατομμυρίων, η ιρανική αγορά αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για τις γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες PSA Peugeot Citroen, Renault, καθώς και για την πετρελαϊκή Total, από τη γαλλική πλευρά, και για τις γερμανικές Volkswagen, Siemens , αλλά και μικρομεσαίες γερμανικές επιχειρήσεις που ετοιμάζονται να εισέλθουν στην ιρανική αγορά, από τη γερμανική πλευρά.

Υπό το κράτος των διεθνών κυρώσεων, οι γαλλικές εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν υποχώρησαν στα 500 εκατομμύρια ευρώ το 2013, σε επίπεδο οκτώ φορές χαμηλότερο από εκείνο του 2004, σύμφωνα με έκθεση της γαλλικής Γερουσίας.

Ο γερμανικός σύνδεσμος βιομηχάνων (BDI) προβλέπει ότι οι γερμανικές εξαγωγές είναι πιθανόν να εκτοξευθούν στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ μεσοπρόθεσμα από 2,4 δισ. κατά το περασμένο έτος, με πρώτους τους τομείς του αυτοκινήτου, των χημικών, των υπηρεσιών υγείας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Κίνα και η Νότια Κορέα είναι οι κύριοι εμπορικοί εταίροι του Ιράν, ενώ η Γαλλία έρχεται έβδομη, μετά τη Γερμανία και την Ιταλία.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ