Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΙΡΑΝ: Ικανοποίηση Ροχανί για την πυρηνική συμφωνία

17.01.2016 | 10:08
Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί συνεχάρη χθες το ιρανικό έθνος έπειτα από την έναρξη ισχύος της πυρηνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της Τεχεράνης.
“Ευχαριστώ τον Θεό για την ευλογία του και υποκλίνομαι στο μεγαλείο των πολιτών του Ιράν για την υπομονή που επέδειξαν. Συγχαρητήρια για αυτή τη μεγαλειώδη νίκη”, ανέφερε με ανάρτηση του στο twitter o Ροχανί.
Παράλληλα σήμερα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως επιτρέπει σε όλους τους μη Αμερικανούς πολίτες να πραγματοποιούν συναλλαγές με το Ιράν σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, έπειτα από την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Όλοι οι μη Αμερικανοί πολίτες έχουν πλέον το δικαίωμα να πραγματοποιούν συναλλαγές με μεγάλους φορείς της ιρανικής κυβέρνησης και να προχωρούν σε αγοραπωλησίες σε εμπορεύματα και υπηρεσίες, ανάμεσα τους αυτοκίνητα, ατσάλι, άνθρακα, χρυσό και παροχές στον ασφαλιστικό τομέα, ανακοίνωσε το αμερικανό υπουργείο.
Η άρση των κυρώσεων επιτρέπει επίσης σε μη Αμερικανούς να προχωρούν σε αγορά ιρανικού πετρελαίου, καθώς και την πώληση αγαθών και υπηρεσιών στον ενεργειακό τομέα του Ιράν, με το υπουργείο να δίνει το δικαίωμα σε αλλοδαπές θυγατρικές εταιρείες αμερικανικών εταιρειών να λειτουργούν στο Ιράν.
Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν προχώρησαν χθες για πρώτη φορά σε ανταλλαγή κρατουμένων, με την Τεχεράνη να απελευθερώνει τέσσερις Αμερικανο-ιρανούς και την Ουάσινγκτον να απονέμει χάρη σε επτά Ιρανούς, οι έξι από τους οποίους έχουν και την αμερικανική υπηκοότητα, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, που βρίσκεται στη Βιένη, δήλωσε χθες πως οι Αμερικανοί κρατούμενοι στο Ιράν θα βρίσκονται καθοδόν για τις ΗΠΑ, λίγο μετά την απελευθέρωση τους από τις ιρανικές αρχές.
“Με μεγάλη χαρά μπορώ να σας ανακοινώσω ότι λάβαμε επιβεβαίωση ότι πέντε Αμερικανοί υπήκοοι, που κρατούνταν αδίκως από τις ιρανικές αρχές, απελευθερώθηκαν…και θα πρέπει σύντομα να βρίσκονται καθοδόν για τα σπίτια τους και τις οικογένειες τους “, ανέφερε ο Κέρι με ανακοίνωση του.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών παρέλαβε χθες έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), που επιβεβαιώνει ότι το Ιράν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις του, βάσει της πυρηνικής συμφωνίας, τερματίζοντας έτσι την ισχύ επτά προηγούμενων ψηφισμάτων του ΣΑ, που πλέον αντικαθίστανται από το ψήφισμα που υιοθέτησε το 15μελες Συμβούλιο στις 20 Ιουλίου, το οποίο παρατείνει την ισχύ κάποιων περιορισμών του ΟΗΕ προς την Τεχεράνη.
Ο επικεφαλής της IAEA Γιουκίγια Αμάνο θα ταξιδέψει στην Τεχεράνη σήμερα για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ροχανί.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ