Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιράν κατά Ισραήλ για την Συρία

08.05.2013 | 09:58
Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, του οποίου η χώρα αποτελεί στενό σύμμαχο της συριακής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα στο πλευρό του Μπασάρ αλ Άσαντ πως θα πρέπει στο εξής να εμποδιστεί το Ισραήλ να δρα όπως και όποτε θέλει αυτό, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Δαμασκού.
«Ήλθε η στιγμή να αποτρέψουμε τον ισραηλινό κατακτητή να πραγματοποιεί τέτοιες επιθέσεις κατά των λαών της περιοχής», υποστήριξε ο Σαλεχί, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Σύρο πρόεδρο.
«Το Ιράν παραμένει στο πλευρό της Συρίας απέναντι στις ισραηλινές επιθέσεις, των οποίων στόχος είναι να πληγεί η ασφάλεια στην περιοχή και να εξασθενίσει ο άξονας της αντίστασης», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Άσαντ επεσήμανε πως ο συριακός λαός και ο στρατός του «βρίσκονται στα πρόθυρα της επιτυχίας σημαντικών αποτελεσμάτων στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και των ομάδων των τακφίρι (εξτρεμιστών σουνιτών μουσουλμάνων) κι είναι έτοιμοι ν’ αντιμετωπίσουν τις ισραηλινές τυχοδιωκτικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι μία από τις μορφές τρομοκρατίας οι οποίες στοχεύουν τη Συρία».
«Η ισραηλινή επιθετικότητα καταδεικνύει εύγλωττα την εμπλοκή του Ισραήλ και των χωρών της περιοχής και της Δύσης που το υποστηρίζουν στα γεγονότα που τεκταίνονται στη Συρία», πρόσθεσε ο Σύρος πρόεδρος, σύμφωνα με τη μετάδοση του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου.
Στη δική του συνέντευξη Τύπου στο πλευρό του Ιρανού ομολόγου του, ο Σύρος ΥΠΕΞ Ουάλιντ Μουάλεμ δήλωσε πως «είναι δύο χρόνια πια που υφιστάμεθα έναν πόλεμο. Δεν φοβόμαστε και δεν πρόκειται να σιωπήσουμε απέναντι στην επίθεση».
Παράλληλα, από το Αμάν ο Σαλεχί επανέλαβε την έκκληση της Τεχεράνης για έναν διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση της Δαμασκού και την «ειρηνική» αντιπολίτευση, με ορίζοντα τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παρεχώρησε με τον Ιορδανό ομόλογό του Νάσερ Τζαουντέχ.
«Απευθύναμε πρόσκληση σε συνομιλίες στην ειρηνική αντιπολίτευση για τον σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης. Συμβουλεύσαμε τη συριακή κυβέρνηση να παρακαθίσει σε συνομιλίες με την αντιπολίτευση, αλλά όχι με την αλ Νόσρα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην εξαιρετικά δραστήρια στα πεδία των μαχών τζιχαντιστική ομάδα, που επικαλείται συχνά τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ άδραξε την ευκαιρία να επαναλάβει ότι η χώρα του καταδικάζει «κάθε ξένη επέμβαση στη Συρία». «Δεν θέλουμε να επαναληφθεί η ίδια ιστορία. Είδαμε καλά που οδήγησαν αυτές οι επεμβάσεις τις άλλες χώρες», επεσήμανε.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε την Ιορδανία πως η Τεχεράνη είναι έτοιμη να τη συνδράμει οικονομικά, «με τα πενιχρά της μέσα», για να αντιμετωπίσει την πλημμυρίδα των προσφύγων από τη Συρία. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ