Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Ιράν - Κατάρ: H πρόταση για την επίλυση των κρίσεων στον Κόλπο του Ιρανού ΥΠΕΞ

13.06.2017 | 14:49
«Είναι επιτακτική ανάγκη για την περιοχή μας όχι μόνο να επιλύσει αυτή τη διαμάχη (...) μεταξύ των γειτόνων μας στον Περσικό Κόλπο μέσω του διαλόγου, αλλά να δημιουργήσει έναν μόνιμο μηχανισμό διαβούλευσης, διαλόγου και επίλυσης των κρίσεων στην περιοχή μας», εκτίμησε Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ από τη Νορβηγία.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ καθώς φαίνεται τάχθηκε σήμερα υπέρ της δημιουργίας ενός μόνιμου περιφερειακού μηχανισμού στην περιοχή του Κόλπου για την επίλυση κρίσεων όπως αυτή μεταξύ του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Λόσμπι, που βρίσκεται κοντά στο Όσλο, με την ευκαιρία μιας ετήσιας διάσκεψης μεσολαβητών, ο Ιρανός υπουργός επεσήμανε ότι ο μηχανισμός αυτός μπορεί να δημιουργηθεί με βάση το μοντέλο της «Συμφωνίας του Ελσίνκι», αναφερόμενος στη συμφωνία που υπεγράφη το 1975 εν μέσω Ψυχρού Πολέμου χάρη στην οποία αμβλύνθηκε η ένταση μεταξύ της Δύσης και των κομμουνιστικών χωρών.

«Αν αυτό λειτούργησε στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου εδώ στην Ευρώπη, θα πρέπει να λειτουργήσει» στον Κόλπο, εξήγησε, παρουσία του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η περιοχή του Κόλπου έχει βυθιστεί σε μια σοβαρή διπλωματική κρίση από τις 5 Ιουνίου. Τότε η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι «στηρίζει την τρομοκρατία» και ότι προσεγγίζει το Ιράν.

Εξάλλου σήμερα ο Ζαρίφ κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία ότι «εμπλέκεται ενεργά στην προώθηση τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στο ανατολικό Ιράν», αναφερόμενος σε μια επίθεση που σημειώθηκε στα τέλη Απριλίου στο Σιστάν-Μπαλουχιστάν στην οποία σκοτώθηκαν εννέα Ιρανοί συνοριοφύλακες. Σύμφωνα με την Τεχεράνη η επίθεση εξαπολύθηκε από το Πακιστάν.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ