Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Ιράν - Λίβανος: O αφοπλισμός της Χεζμπολάχ δεν είναι διαπραγματεύσιμος

23.11.2017 | 12:54
Το επίλεκτο σώμα του Ιράν Φρουροί της Επανάστασης θα έχει ενεργό ρόλο στην εγκαθίδρυση διαρκούς «εκεχειρίας» στην κρίση στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής τους Μοχαμάντ Αλί Τζαφαρί, ο οποίος πρόσθεσε πως ο αφοπλισμός της λιβανικής Χεζμπολάχ δεν είναι διαπραγματεύσιμος, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

«Η Χεζμπολάχ πρέπει να είναι οπλισμένη για να πολεμήσει εναντίον του εχθρού του λιβανικού έθνους, που είναι το Ισραήλ. Ως εκ τούτου πρέπει να διαθέτει τα καλύτερα όπλα για να υπερασπιστεί την ασφάλεια του Λιβάνου. Το θέμα αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο», δήλωσε ο Τζαφαρί.

Οι περιφερειακές εντάσεις έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στη σουνιτική μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας και το σιιτικό Ιράν, η αντιπαλότητα των οποίων έχει προκαλέσει αναταραχή στη Συρία, στο Ιράν, στην Υεμένη και στο Μπαχρέιν.

Η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ ότι βοηθά της δυνάμεις των Χούτι στην Υεμένη και είχε ρόλο στην επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο εναντίον της νωρίτερα αυτό τον μήνα. Το Ιράν και η Χεζμπολάχ αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Τζαφαρί επανέλαβε τη θέση του Ιράν ως προς την αμφιλεγόμενη εργασία στον τομέα των βαλλιστικών πυραύλων, λέγοντας πως το πυραυλικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας έχει αμυντικούς σκοπούς και δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Το πρόγραμμα δεν ήταν μέρος της πυρηνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τις δυτικές δυνάμεις το 2015 και βάσει της οποίας το Ιράν συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του με ανταλλαγή την άρση κάποιων κυρώσεων.

«Το Ιράν δεν θα διαπραγματευθεί το αμυντικό πρόγραμμά του… δεν θα υπάρξουν συνομιλίες για αυτό», είπε. «Οι παρατηρήσεις του (Γάλλου προέδρου Εμανουέλ) Μακρόν για την εργασία μας στους πυραύλους έγιναν επειδή είναι νέος και άπειρος.»

Ο Μακρόν δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα πως η Τεχεράνη θα πρέπει να είναι λιγότερο επιθετική στην περιοχή και να διευκρινίσει τη στρατηγική της όσον αφορά το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ