Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιράν πυρηνικά: Ποιες είναι οι "κόκκινες γραμμές"

10.11.2013 | 10:08
Την επομένη των συνομιλιών στη Γενεύη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μεταξύ της Τεχεράνης και της ομάδας 5+1, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι τα "δικαιώματα του ιρανικού λαού στην πυρηνική ενέργεια και τον εμπλουτισμό ουρανίου" είναι "κόκκινες γραμμές" που δεν μπορούν να παραβιαστούν, ενώ τόνισε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία ενήργησε με ορθολογισμό, μεθοδικότητα και λεπτό χειρισμό στις διαπραγματεύσεις αυτές, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων των φοιτητών ISNA.

"Τονίσαμε στις πλευρές με τις οποίες είχαμε τις διαπραγματεύσεις ότι δεν θα απαντήσουμε σε οποιαδήποτε απειλή, κύρωση, ταπείνωση ή διάκριση. Η Ισλαμική Δημοκρατία ούτε έσκυψε ούτε θα σκύψει το κεφάλι σε απειλές από οποιαδήποτε αρχή" κι αν προέρχονται, υπογράμμισε σήμερα σε ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση, επαναλαμβάνοντας ότι οι "οικονομικές κυρώσεις πλήττουν και τις χώρες που τις επιβάλλουν, όχι μόνο το Ιράν".

"Για εμάς υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν μπορούν να παραβιαστούν. Τα εθνικά συμφέροντα είναι οι κόκκινες γραμμές μας, που περιλαμβάνουν τα δικαιώματά μας στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων και τον εμπλουτισμό ουρανίου στο Ιράν".
Οι διαβουλεύσεις ολοκληρώθηκαν χθες στη Γενεύη μεταξύ του Ιράν και των έξι μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και η Γερμανία) χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία για τον περιορισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης. Ωστόσο οι εμπλεκόμενες πλευρές δήλωσαν ότι οι μεταξύ τους διαφορές έχουν ελαττωθεί και ότι θα επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις σε δέκα ημέρες σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η δεκαετής αντιπαράθεση για το επίμαχο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ