Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ το Ιράν;

20.07.2012 | 12:16
Το κοινοβούλιο του Ιράν επιδιώκει να λάβει μια απόφαση για τον αποκλεισμό των στρατηγικής σημασίας Στενών του Χορμούζ, της κυριότερης οδού για την ναυσιπλοΐα στον Κόλπο, δήλωσε ένας βουλευτής σήμερα. Πάνω από τους μισούς από τους 290 βουλευτές έχουν ήδη εγκρίνει το νομοσχέδιο για να κλείσουν τα Στενά σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις, είπε ο βουλευτής Καρίμ Κοντουσί στο πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Περίπου το 20% του πετρελαίου που εξάγεται σε παγκόσμιο επίπεδο περνάει από τα στενά.

Το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι θα προβεί σε αντίποινα για τις δυτικές επιθετικές ενέργειες καθιστώντας αδιάβατη τη θαλάσσια αυτή οδό εάν οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν αρθούν.

Ο ίδιος ιρανός βουλευτής πρότεινε κάθε πλοίο που περνά από τα στενά να καταβάλλει 3% της τιμής κάθε βαρελιού πετρελαίου που μεταφέρει ως "τέλος διέλευσης" στο Ιράν.

Πάντως, αν και παρόμοια νομοσχέδια έχουν προταθεί στο κοινοβούλιο της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο παρελθόν, αποσύρθηκαν αφού η κυβέρνηση άσκησε βέτο. Οι σημαντικότερες αποφάσεις στη χώρα εξαρτώνται από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά την εκτελεστική εξουσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επαφές BP στην Ελλάδα για το φυσικό αέριο
Ο πόλεμος των αγωγών και τα σχέδια των ΗΠΑ για Ελλάδα και Τουρκία.Ανάλυση των σεναρίων

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ