Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Ιράν προς Τραμπ: "Κανένας εχθρός δεν μπορεί να παραλύσει το ιρανικό έθνος"

07.02.2017 | 10:23
Πρώτη δημοσίευση: 10:23:54
Τελευταία δημοσίευση:13:36:54

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απέρριψε την προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς την Τεχεράνη να σταματήσει τις πυραυλικές δοκιμές και κάλεσε τους Ιρανούς να απαντήσουν στις "απειλές" του αμερικανού ηγέτη την Παρασκευή, ημέρα της επετείου από την Ιρανική Επανάσταση του 1979.

"Κανένας εχθρός δεν μπορεί να παραλύσει το ιρανικό έθνος", δήλωσε ο Χαμενεϊ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, σε συνάντηση που είχε με στρατιωτικούς διοικητές στην Τεχεράνη.
"Ο Τραμπ λέει 'πρέπει να με φοβάστε'. Όχι! Ο ιρανικός λαός θα απαντήσει στα λόγια του στις 10 Φεβρουαρίου (επέτειο της Επανάστασης) και θα δείξει την στάση του απέναντι σε τέτοιες απειλές".

Στην πρώτη του ομιλία μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, ο Χαμενεϊ είπε ότι ο Τραμπ έχει δείξει το "πραγματικό πρόσωπο" της Αμερικής αποδεικνύοντας ότι είναι βάσιμες οι κατηγορίες που αποδίδει η Τεχεράνη στην Ουάσινγκτον για κυβερνητική διαφθορά.

"Του είμαστε ευγνώμονες επειδή έκανε εύκολη τη ζωή μας καθώς έδειξε το αληθινό πρόσωπο της Αμερικής. Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας και μετά επιβεβαίωσε αυτό που εμείς υποστηρίζουμε επι 30 χρόνια και πλέον για την πολιτική, οικονομική, ηθική και κοινωνική διαφθορά στο αμερικανικό κυβερνών σύστημα", πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί δήλωσε ότι ανεξάρτητα με το τι σκέφτεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, προσφέρει οφέλη για όλες τις πλευρές.

Παράλληλα, τόνισε ότι η συμφωνία αυτή, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως κεντρικό πλαίσιο, προκειμένου να επιλυθούν περιφερειακές εντάσεις.

Απο την πλευρά του ο Ντόναλτ Τραμπ στις 3 Φεβρουαρίου είπε ότι δεν αποκλείει "τίποτε" σε ό,τι αφορά την αντίδραση της Ουάσινγκτον στην πρόσφατη δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου από το Ιράν.
 
Παράλληλα, το διάταγμα του νέου Προέδρου των ΗΠΑ για απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ των πολιτών 7 μουσουλμανικών χωρών προκάλεσε εκνευρισμό τόσο στις χώρες που στοχοποιεί ο νέος Αμερικανός πρόεδρο και σε πολυεθνικούς ομίλους με έδρα τις ΗΠΑ, ενώ το Ιράν αποφάσισε να απαντήσει με μέτρα αμοιβαιότητας όπως ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών στις 28 Ιανουαρίου. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ