Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Ιράν: Ο Τραμπ είναι ''πρωτάρης'' στην πολιτική είπε ο Πρόεδρος Ροχανί

01.02.2017 | 11:04
Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί χαρακτήρισε σήμερα τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ πρωτάρη στην πολιτική, εντείνοντας τις επικρίσεις της Τεχεράνης προς την Ουάσινγκτον μετά το προεδρικό διάταγμα που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από επτά κυρίως μουσουλμανικών χωρών.

«Τώρα δεν είναι ο καιρός για να χωρίζουμε τους ανθρώπους», δήλωσε ο Ροχανί σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
«(Ο Τραμπ) είναι νέος στην πολιτική. Ζούσε σε έναν διαφορετικό κόσμο. Πρόκειται για ένα εντελώς νέο περιβάλλον για εκείνον. Θα του πάρει πολύ καιρό και θα κοστίσει πολύ στις ΗΠΑ μέχρι να μάθει τι συμβαίνει στον κόσμο», πρόσθεσε ο Ιρανός πρόεδρος.

Το Ιράν έχει ανακοινώσει ότι θα λάβει νομικά, πολιτικά και αντισταθμιστικά μέτρα σε απάντηση στο διάταγμα του Τραμπ. 

Σημιεώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες το Ιράν αντέδρασε μετά τις δηλώσεις Τραμπ γα την ανέγερση τείχους. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί επέκρινε χωρίς να κατονομάσει, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας ότι η εποχή της ανέγερσης τειχών μετά των χωρών "ανήκει στο παρελθόν".

Οι νέες πυρηνικές δοκιμές του Ιράν δεν συνιστούν παραβίαση

Ο υπουργός Άμυνας του Ιράν, ο στρατηγός Χοσεΐν Ντεγάν, επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση από την Τεχεράνη μιας "δοκιμής" πυραύλου, όπως κατήγγειλαν οι ΗΠΑ, αλλά σημείωσε ότι αυτή δεν έγινε σε παραβίαση της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα με τη Δύση ούτε σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Isna.

"Η ενέργεια αυτή δεν είναι αντίθετη με την συμφωνία για τα πυρηνικά ούτε με την απόφαση 2231" του ΟΗΕ, με την οποία επικυρώθηκε η συμφωνία αυτή, σημείωσε.
"Η δοκιμή αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συνέχισης του αμυντικού προγράμματος" του Ιράν, πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός Άμυνας.

Η απόφαση 2231 "καλεί το Ιράν να μην πραγματοποιήσει καμία ενέργεια που να συνδέεται με βαλλιστικούς πυραύλους που έχουν σχεδιαστεί για να φέρουν πυρηνική κεφαλή". Το Ιράν εξακολουθεί να βεβαιώνει ότι οι πύραυλοί του δεν έχουν σχεδιαστεί για να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

"Η πρόσφατη αυτή δοκιμή έγινε σύμφωνα με τα σχέδιά μας και δεν θα επιτρέψουμε σε ξένους να αναμειχθούν στις αμυντικές μας υποθέσεις", συμπλήρωσε εξάλλου ο Ιρανός υπουργός Άμυνας, σύμφωνα και με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Η νέα πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι χαρακτήρισε χθες "εντελώς απαράδεκτη" την πραγματοποίηση την Κυριακή από το Ιράν της δοκιμής αυτής ενός βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς.

"Το επιβεβαιώσαμε", σημείωσε κατά το πέρας έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έγινε κεκλεισμένων των θυρών για το θέμα αυτό.
"Γνωρίζουν ότι δεν θα πρέπει να κάνουν δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων οι οποίοι θα μπορούσαν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές", υπογράμμισε η ίδια, σημειώνοντας ότι η δοκιμή αυτή αφορούσε έναν πύραυλο που μπορεί να μεταφέρει φορτίο 500 κιλών κι έχει ακτίνα δράσης 300 χιλιομέτρων. ''

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ