Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιράκ: Αιφνιδιαστική επίσκεψη Κάρτερ στη Βαγδάτη

16.12.2015 | 13:05
 Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ έφθασε σήμερα στη Βαγδάτη για συνομιλίες με αμερικανούς διοικητές, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων για την κλιμάκωση της εκστρατείας καταπολέμησης των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που ελέγχει ένα μέρος του Ιράκ.

Ο Κάρτερ που επισκέφτηκε χθες την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ (φώτο/βίντεο), στο νότο, απ' όπου απογειώνονται τα αμερικανικά αεροσκάφη που βομβαρδίζουν τους τζιχαντιστές, θα παραμείνει μερικές ώρες στην ιρακινή πρωτεύουσα, όπου θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της ιρακινής κυβέρνησης και του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά του ΙΚ.


Ο Κάρτερ είχε δηλώσει νωρίτερα, αρχίζοντας το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή, ότι θα συζητούσε με τους διοικητές προκειμένου "να ενημερωθεί για τις τελευταίες εκτιμήσεις τους για την κατάσταση στα πεδία των μαχών και επίσης για τις σκέψεις τους όσον αφορά τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να επιταχύνουμε την εκστρατεία για την ήττα του ΙΚ".
Η σκληροπυρηνική σουνιτική οργάνωση έχει καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στη Συρία και το Ιράκ.

Το ταξίδι του Κάρτερ πραγματοποιείται εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων των αμερικανικών κινήσεων για κλιμάκωση της στρατιωτικής εκστρατείας των ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών, οι οποίοι έχουν αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις σε χώρες της Δύσης, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων με 130 νεκρούς στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου.

Τον μήνα αυτό, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σχέδια για την ανάπτυξη επίλεκτων αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων στο Ιράκ για να πραγματοποιήσουν επιδρομές κατά του ΙΚ στο Ιράκ και τη γειτονική Συρία. Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι στρατιωτικές προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του ΙΚ κλιμακώνονται αλλά τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ταχύτερη πρόοδος στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών. Ο Κάρτερ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αυτού θα ζητήσει επίσης από τους συμμάχους των ΗΠΑ να συνδράμουν περισσότερο στη στρατιωτική εκστρατεία κατά του ΙΚ.

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θέλουν να στείλουν συμβούλους και να αναπτύξουν μαχητικά ελικόπτερα για να βοηθήσουν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας στην ανακατάληψη της πόλης Ραμάντι από το ΙΚ. Στις ένδεκα αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού χθες, πέντε είχαν στόχο την περιοχή του Ραμάντι, δυτικά της Βαγδάτης.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ