Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισπανία – Εκλογές: Πρώτο κόμμα η Δεξιά, καταποντίστηκαν οι Podemos

27.06.2016 | 10:22
 Για ακόμη μια φορά exit poll και δημοσκοπήσεις έπεσαν μακράν έξω και απέτυχαν παταγωδώς να προβλέψουν το αποτέλεσμα της κάλπης. Όχι όσον αφορά στο κόμμα που ήρθε πρώτο μετά το νέο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία αλλά όσον αφορά στον δεύτερο αφού οι Podemos, παρά τη συνεργασία με την Αριστερά, δεν κατάφεραν να είναι δεύτερη πολιτική δύναμη πίσω από Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι.

Οι εκλογές στην Ισπανία που έγιναν την Κυριακή (26.06.2016) ανέδειξαν ξανά πρώτο κόμμα τη Δεξιά, με τους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσες να είναι δεύτεροι και το πολιτικό θρίλερ του περασμένου Δεκεμβρίου έτοιμο να επαναληφθεί. Με καταμετρημένο πια το 100% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι έλαβε 33,03% και κέρδισε 137 έδρες στη Βουλή, οι Σοσιαλιστές είναι δεύτεροι με 22,66% και 85 έδρες, οι Podemos, ο συνασπισμός Unidos Podemos για την ακρίβεια (το Podemos και το μικρό κόμμα Izquierda Unida (Ενωμένη Αριστερά), διάδοχο κόμμα του Κομμουνιστικού Κόμματος) πήραν 21,1% και κερδίζουν 71 έδρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ NewsIt.gr


Το σκηνικό δεν άλλαξε πολύ σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν οι πολιτικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κυβέρνηση συνεργασίας και έτσι φτάσαμε στις νέες εκλογές, έξι μήνες μετά. Το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε 14 έδρες περισσότερες (137 από 123 τον Δεκέμβριο) αλλά ακόμη κι έτσι απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία 176 εδρών στο κοινοβούλιο των 350 εδρών. Μεγάλοι χαμένοι των εκλογών οι Podemos που δεν κέρδισαν τίποτα (τον Δεκέμβριο είχαν πάρει 69 έδρες και δυο η Ενωμένη Αριστερά, όσους δηλαδή πήρε τώρα ο συνασπισμός τους).

Το νεόκοπο φιλελεύθερο Ciudadanos, τέταρτη πολιτική δύναμη, λαμβάνει μόνο 32 έδρες, καταγράφοντας πτώση στα ποσοστά του σε σχέση με τις εκλογές του Δεκεμβρίου που είχε κερδίσει 40 έδρες, όταν είχε προσελκύσει τους ψηφοφόρους του PP καταγγέλλοντας τη διαφθορά. Ωστόσο αυτή τη φορά μπορεί να προσφέρει πολύτιμη στήριξη στο PP.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ NewsIt.gr

Ο Μαριάνο Ραχόι διεμήνυσε μετά το αποτέλεσμα της κάλπης πως δικαιούται να κυβερνήσει αλλά για να το κάνει, χρειάζεται συνεργασίες. Οι Ciudadanos του την προσφέρουν αλλά το άθροισμα των εδρών τους (137 και 32) πάλι δεν φτάνει τις 176 που απαιτούνται για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Ο ηγέτης των Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα δήλωσε ήδη έτοιμος να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Ραχόι. Αν υπάρχει συνεργασία, Ραχόι και Ριβέρα θα αναζητούν επτά έδρες. Μπορούν να βρουν τουλάχιστον έξι από τα περιφερειακά κόμματα από τη Χώρα των Βάσκων και τα Κανάρια Νησιά.
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ