Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισραήλ: Αναχαίτιση πλοίου με ξένους ακτιβιστές

29.06.2015 | 09:32
Οι ισραηλινές δυνάμεις εμπόδισαν ένα πλοίο που ηγείτο στολίσκου με ξένους ακτιβιστές να προσεγγίσει την Λωρίδα της Γάζας και το ανάγκασαν να πλεύσει σε ένα ισραηλινό λιμάνι.

Σε ανακοίνωση του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού επισημαίνεται ότι δεν έγινε χρήση βίας στη διάρκεια του περιστατικού, κατά το οποίο μέλη του πολεμικού ναυτικού ανέβηκαν στο πλοίο, πραγματοποίησαν έρευνα και στην συνέχεια το ανάγκασαν να πλεύσει σε ισραηλινό λιμάνι.
"Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό ζήτησε επανειλημμένως από το πλοίο να αλλάξει πορεία", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. "Μετά την άρνησή τους, το πολεμικό ναυτικό αναχαίτισε το πλοίο στα διεθνή ύδατα για να το εμποδίσει να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας", προστίθεται.
"Αφού εξάντλησε όλες τις διπλωματικές διαύλους, η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε εντολή στο ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό να αναδρομολογήσει το πλοίο προκειμένου να εμποδίσει την παραβίαση του ναυτικού αποκλεισμού" της Γάζας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επρόκειτο για το σουηδικό πλοίο "Marianne de Goteborg", το οποίο ανήκει στον "Στολίσκο της Ελευθερίας ΙΙΙ", μια νηοπομπή τεσσάρων πλοίων που μεταφέρει φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές που ήθελαν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας, όπως ο πρώην πρόεδρος της Τυνησίας Μονσέφ Μαρζούκι και ένας ισραηλινός βουλευτής παλαιστινιακής καταγωγής.

"Ο στολίσκος αυτός δεν κάνει τίποτε άλλο από μια επίδειξη υποκρισίας και ψευτιάς και βοηθάει μόνον την οργάνωση της Χαμάς, ενώ αγνοεί επίσης όλη την φρίκη στην περιοχή μας", υπογραμμίζει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα για να συγχαρεί τις ισραηλινές δυνάμεις που μετείχαν στην αναχαίτιση του πλοίου.

Να σημειώσουμε ότι ο "Στόλος της Ελευθερίας ΙΙΙ" μεταφέρει φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό, με τελικό προορισμό τη Γάζα. Οι συμμετέχοντες - πλήρωμα και επιβάτες - προέρχονται από περίπου είκοσι χώρες θέλουν να δείξουν αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό, πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες, αναφέρουν.«Αυτοί που έχουν ανάγκη, αυτοί που είναι σε κίνδυνο είναι οι Παλαιστίνιοι. Γι’ αυτό πρέπει να τους βοηθήσουμε. Πρέπει να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε εχθροί του Ισραήλ», ανέφερε Έλληνας γιατρός που συμμετέχει.
Η ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζει, ότι είναι «μη εξουσιοδοτημένα σκάφη που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στα ισραηλινά χωρικά ύδατα». Ο Στόλος της Ελευθερίας απαντά ότι "δεν υπάρχουν μη εξουσιοδοτημένα σκάφη», μόνο ένας παράνομος και απάνθρωπος αποκλεισμός"

Να θυμίσουμε επίσης ότι σε ανάλογη προσπάθεια που έγινε το 2010, Ισραηλινοί κομάντος έκαναν επιδρομή σε έξι πλοία με αποτέλεσμα δέκα ακτιβιστές από την Τουρκία να σκοτωθούν.Εξ αιτίας αυτού οι σχέσεις Ισραήλ -Τουρκίας είναι στα άκρα.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ