Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισραήλ: Εκδόθηκε Σερβοβόσνιος που κατηγορείται για τη Σρεμπρένιτσα

16.08.2013 | 10:49
Το Ισραήλ προχώρησε σήμερα στην έκδοση ενός Βόσνιου Σέρβου μετανάστη στη Βοσνία, όπου πρόκειται να δικαστεί για γενοκτονία καθώς φέρεται να ενέχεται στη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα το 1995, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας.

Ο Αλεξάνταρ Τσέτκοβιτς, ο οποίος ζούσε στο Ισραήλ από το 2006, συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2011 βάσει ενός διεθνούς εντάλματος σύλληψης, αφού αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως συμμετείχε στη σφαγή περίπου 8.000 Μουσουλμάνων ανδρών και ανήλικων αγοριών, στο χειρότερο έγκλημα πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η έκδοση αυτή είναι η πρώτη στην οποία προχωρά το Εβραϊκό κράτος για μια υπόθεση γενοκτονίας, διευκρίνισε το υπουργείο.

Ο Τσβέτκοβιτς αρνείται τις κατηγορίες και λέει ότι απλώς υπηρετούσε ως οδηγός του στρατού όταν η Σρεμπρένιτσα έπεσε στα χέρια των Σέρβων, κατά την διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995).

«Αποφασίστηκε ότι, σε όλες τις ευκαιρίες που του δόθηκαν, ο Τσβέτκοβιτς δεν παρουσίασε ειδικές περιστάσεις που θα δικαιολογούσαν να μην εφαρμοστεί η διαταγή έκδοσης», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Ο γάμος του Τσβέτκοβιτς με μια Εβραία, με την οποία έχει αποκτήσει παιδιά, του επέτρεψε να εξασφαλίσει την ισραηλινή υπηκοότητα. Ένα δικαστήριο της Ιερουσαλήμ είχε αποφανθεί όμως το 2011 ότι μπορούσε να εκδοθεί. Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση αυτή μετά την άσκηση έφεσης, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης του Ισραήλ.

Αξιωματούχοι αρμόδιοι για την υπόθεση είχαν δηλώσει το 2012 ότι ο Τσβέτκοβιτς θα μπορούσε να εκδοθεί στη Βοσνία ώστε να προσαχθεί ενώπιον ενός δικαστηρίου στο Σαράγεβο το οποίο δημιουργήθηκε το 2005 για να μειώσει το φόρτο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώτη Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.

Τα δύο δικαστήρια έχουν διώξει δεκάδες Σέρβους της Βοσνίας για γενοκτονία για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ: Σρεμπρένιτσα - 18 χρόνια από τη γενοκτονία

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ