Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΙΣΡΑΗΛ: Επίθεση στον αμερικανό ΥΠΕΞ από τον υπουργό Άμυνας

14.01.2014 | 17:09
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μόσε Γιαλόν χαρακτήρισε τις προσπάθειες του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι για ειρήνευση μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων «μεσσιανικές», όπως αναφέρει σε σημερινό άρθρο της μια ισραηλινή εφημερίδα.

Ο εκπρόσωπος του Γιαλόν αρνήθηκε να σχολιάσει το άρθρο της Γεντιότ Αχρονότ, η οποία επισημαίνει ότι ο ισραηλινός υπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές σε ιδιωτική του συνομιλία πριν από μια επίσκεψη του Κέρι στην περιοχή, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.
«Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος δρα βάσει μιας ακατανόητης εμμονής και ενός μεσσιανικού αισθήματος, δεν μπορεί να με διδάξει τίποτα για τη σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους», φέρεται να είπε ο Γιαλόν.

«Το μόνο πράγμα που μπορεί να μας σώσει από τον Κέρι είναι να κερδίσει το Νόμπελ και να μας αφήσει ήσυχους», πρόσθεσε.
Μιλώντας σήμερα σε φοιτητές στο νότιο Ισραήλ ο Γιαλόν δεν αναφέρθηκε άμεσα στο άρθρο της εφημερίδας, όμως φάνηκε να προσπαθεί να χαμηλώσει τους τόνους.

«Ακόμη κι αν υπάρχουν διαφορές και ένταση σε διάφορες συζητήσεις, και υπάρχουν, δεν πρέπει να επηρεάζουν τα συμφέροντά μας και τους κοινούς στόχους του Ισραήλ και των ΗΠΑ», σημείωσε ο ισραηλινός υπουργός.
Ο Κέρι προσπαθεί εδώ και εβδομάδες να πείσει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να συμφωνήσουν σε ένα προσχέδιο πρότασης που έχει συντάξει και το οποίο αφορά στα κυριότερα ζητήματα της σύγκρουσής τους.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και το θέμα της ασφάλειας στην κοιλάδα του Ιορδάνη, μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Ιορδανίας, όπου το Ισραήλ επιθυμεί να διατηρήσει στρατιωτική παρουσία ακόμη και μετά τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ισραηλινός υπουργός δήλωσε: «Το αμερικανικό σχέδιο για την ασφάλεια δεν αξίζει το χαρτί στο οποίο είναι γραμμένο».

Ο Γιαλόν συχνά έχει εκφράσει τις αμφιβολίες τους όσον αφορά την πιθανότητα να επιτευχθεί μια συμφωνία με τους Παλαιστίνιους.
Ο ισραηλινός υπουργός Διεθνών Σχέσεων Γιουβάλ Στάινιτζ δήλωσε «σύμφωνος με το περιεχόμενο» των δηλώσεων του Γιαλόν, προσθέτοντας όμως ότι θα έπρεπε να έχει αποφύγει τις «προσωπικές προσβολές».

Αντίθετα, η υπουργός Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι που είναι αρμόδια για τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους, υπερασπίστηκε τον Κέρι στη σελίδα της στο Facebook χαιρετίζοντας τη δέσμευσή του στο μέλλον του Ισραήλ.
Η Γεντιότ Αχρονότ επισημαίνει επίσης ότι ο Γιαλόν αμφισβήτησε την ικανότητα του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς να παραμείνει στην εξουσία στη Δυτική Όχθη μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών.


«Ο Αμπού Μάζεν (ο Αμπάς) ζει χάρη στο σπαθί μας», φέρεται να είπε ο Γιαλόν, αναφερόμενος στις ισραηλινές δυνάμεις που αποτρέπουν τη Χαμάς να αμφισβητήσει την εξουσία του. «Μόλις αποχωρήσουμε από την Ιουδαία και τη Σαμάρεια (Δυτική Όχθη), έχει τελειώσει».
Ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Αμπάς, απάντησε ότι ο παλαιστίνιος πρόεδρος έχει την υποστήριξη του λαού του και δεν βρίσκεται στην εξουσία «χάρη στην υποστήριξη των ηγετών της κατοχής, όπως ισχυρίζεται ο Γιαλόν». 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ