Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Ισραήλ παραδέχτηκε τη δολοφονία του Αμπού Τζιχάντ, νούμερο 2 της ΟΑΠ

01.11.2012 | 17:30
Το Ισραήλ παραδέχεται για πρώτη φορά τη δολοφονία του Αμπού Τζιχάντ, δεύτερου στην ιεραρχία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, το 1988 στην Τύνιδα, σύμφωνα με αποσπάσματα άρθρου που θα δημοσιευθεί αύριο στην εφημερίδα Yediot Aharonot.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι έλαβε άδεια για τη δημοσίευση των λεπτομερειών της ισραηλινής επιχείρησης έπειτα από εξάμηνες διαπραγματεύσεις με την στρατιωτική υπηρεσία λογοκρισίας.
Η επιχείρηση κατά του Αμπού Τζιχάντ, το αληθινό όνομα του οποίου είναι Χαλίλ αλ-Ουαζίρ, τη νύκτα της 15ης προς τη 16η Απριλίου 1988 στην Τύνιδα, έδρα της ηγεσίας της ΟΑΠ, είχε ως στόχο την εξόντωση ενός από τους ηγέτες στο εξωτερικό της πρώτης Ιντιφάντα, που είχε αρχίσει τον Δεκέμβριο του 1989 στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Η επιχείρηση δολοφονίας του Αμπού Τζιχάντ πραγματοποιήθηκε από 26 μέλη των κομάντος του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, της επίλεκτης μονάδας του ισραηλινού στρατού. Αρχηγός του επιτελείου ήταν τότε ο Μοσέ Γιααλόν, ο σημερινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων. Επικεφαλής της επιχείρησης ήταν ο Ναχούμ Λεβ.
Σε συνέντευξή του που παραχώρησε λίγο πριν από τον θάνατό του το 2000 και η οποία δημοσιεύεται για πρώτη φορά, ο Ναχούμ Λεβ διηγήθηκε στην Yediot Aharonot ότι η ομάδα των κομάντος έφθασε μυστικά στον τόπο της επιχείρησης και χωρίσθηκε σε δύο μικρότερες ομάδες.
Η πρώτη, αποτελούμενη από οκτώ άνδρες και με επικεφαλής τον Ναχούμ Λεβ έφθασε με αυτοκίνητο σε απόσταση 500 μέτρων από την κατοικία του Αμπού Τζιχάντ.
Συνοδευόμενος από έναν στρατιώτη μεταμφιεσμένο σε γυναίκα για να δοθεί η εικόνα του ζευγαριού που κάνει νυκτερινή βόλτα, ο Λεβ κρατούσε ένα κουτί με σοκολατάκια στο οποίο είχε κρύψει ένα πιστόλι με σιγαστήρα.
Στην αρχή, σκότωσε έναν φρουρό που είχε αποκοιμηθεί μέσα σε ένα αυτοκίνητο και στη συνέχεια η δεύτερη ομάδα διείσδυσε στην βίλλα αφού παραβίασε την πύλη.
Με τα πρόσωπα καλυμμένα με μάσκες, οι κομάντος της δεύτερης αυτής ομάδας σκότωσαν έναν δεύτερο φρουρό που μόλις είχε ξυπνήσει και δεν είχε τον χρόνο να πιάσει το όπλο του. Ενας κηπουρός που κοιμόταν στην αποθήκη της έπαυλης δολοφονήθηκε επίσης.
"Ηταν κρίμα γι΄αυτόν, αλλά, αλλά όταν γίνονται τέτοιες επιχειρήσεις, πρέπει να βεβαιώνεται κανείς ότι έχει εξουδετερωθεί κάθε πιθανή αντίσταση", σχολίασε ο Ναχούμ Λεβ.
Τότε ένας από τους συναδέλφους του προσπέρασε τον Λεβ στη σκάλα που οδηγούσε στο υπνοδωμάτιο του Αμπού Τζιχάντ και τον πυροβόλησε πρώτος.
"Οπως φάνηκε, (ο Αμπού Τζιχάντ) είχε πιστόλι. Τον πυροβόλησα, με μία παρατεταμένη ριπή, προσέχοντας να μην τραυματίσω τη σύζυγό του που είχε εμφανισθεί στο μεταξύ, και πέθανε. Οι άλλοι κομάντος τον πυροβόλησαν επίσης για να βεβαιωθούν ότι ήταν νεκρός".
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ