Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισραήλ: «Πιο έτοιμο παρά ποτέ» για πόλεμο με τη Χεζμπολάχ

16.06.2016 | 00:49
 Tο Ισραήλ είναι «πιο έτοιμο παρά ποτέ» για έναν νέο πόλεμο, επέμεινε ο Χαλεβί, σύμφωνα με την εφημερίδα Jerusalem Post. «Η κατάσταση στην επόμενη σύγκρουση θα είναι εντελώς διαφορετική. Είμαστε ισχυρότεροι παρά ποτέ και είμαστε να θέση να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή», είπε.

Ο Υπγος Χαλεβί διεμήνυσε ότι σε περίπτωση νέου πολέμου ο Λίβανος θα μετατραπεί σε «κράτος προσφύγων» και θα είναι πολύ δύσκολο γι' αυτόν να ανανήψει από τη σύγκρουση.

Σύμφωνα με τον Χαλεβί, ένας πιθανός νέος πόλεμος με τη Χεζμπολάχ δεν θα είναι εύκολος, αλλά το αποτέλεσμά του είναι προδιαγεγραμμένο. Κατά την άποψή του, ο ηγέτης του σιιτικού κινήματος Χασάν Νασράλα δεν θα επέλεγε να εμπλακεί σε πόλεμο εάν ήταν ενήμερος για τις δυνατότητες και το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται το αξιόμαχο των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων.

«Ποτέ στην ιστορία δεν είχαμε έναν εχθρό για τον οποίο να γνωρίζουμε περισσότερα» απ' ό,τι για τη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση, επισήμανε ο Χαλεβί.

Η Χεζμπολάχ, η οποία ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980, είναι ένα ένοπλο και πολιτικό κίνημα του σιιτικού πληθυσμού του Λιβάνου. Στόχος της αρχικά ήταν να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή στον νότιο Λίβανο. Την 25η Μαΐου 2000 το Ισραήλ απέσυρε τις ένοπλες δυνάμεις του από το λιβανέζικο έδαφος, κάτι που η Χεζμπολάχ θεώρησε νίκη.

Το 2006 το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ενεπλάκησαν σε έναν πόλεμο 34 ημερών, που τερματίστηκε με μια εκεχειρία για την οποία διαμεσολάβησαν τα Ηνωμένα Έθνη και σηματοδότησε παράλληλα την άρση του ισραηλινού ναυτικού αποκλεισμού του Λιβάνου.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ