OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΕΝ

Ισραηλινός πύραυλος παραλίγο να βυθίσει τη φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ έξω από τη Χάϊφα!

13/04/2014 - 19:50
Share on FacebookShare on Twitter

Ισραηλινός πύραυλος εναντίον της φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ του Ελληνικού Στόλου, 10 ναυτικά μίλια ανοιχτά από τη Χάϊφα. Δεν πρόκειται για σενάριο άσκησης αλλά για πραγματικό γεγονός που έγινε το βράδυ της 9ης Απριλίου και λίγο έλειψε να πλήξει την πιο νέα φρεγάτα του Στόλου προκαλώντας θύματα! 

Το βράδυ της 9ης Απριλίου, γύρω στις 21.00 η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ έπλεε ανοιχτά από τη Χάϊφα. Είχε ολοκληρώσει την συμμετοχή της στην άσκηση Noble Dina στην οποία συμμετείχε μαζί με ναυτικές μονάδες των ΗΠΑ και Ισραήλ και ανέμενε το ξημέρωμα για να “δέσει” στο Ισραηλινό λιμάνι.

Το πλήρωμα μετά από την ένταση της συμμετοχής στην μεγάλη άσκηση βρισκόταν σε φάση σίγουρα πιο χαλαρή. Η φρεγάτα έπλεε με χαμηλή ταχύτητα προσπαθώντας ουσιαστικά να “σκοτώσει” τον χρόνο μέχρι να έρθει η ώρα για να μπει στο λιμάνι.

Περίπου στις 22.00 το βράδυ ο αξιωματικός που είχε βάρδια στη γέφυρα της φρεγάτας, πετάχτηκε από τη θέση του και έδωσε κραυγάζοντας εντολή να στρέψει ο πηδαλιούχος όλο δεξιά και να πλεύσει το πλοίο με την «μέγιστη δυνατή ταχύτητα”! Έκπληκτοι όσοι ήταν στην γέφυρα είδαν σε λίγα δευτερόλεπτα αυτό που πρώτος είχε δει ο Αξιωματικός Γεφύρας. Μια κόκκινη λάμψη σε χαμηλό ύψος να κινείται με ταχύτητα προς το πλοίο, το οποίο είχε ήδη αρχίσει να στρέφει με ταχύτητα παράλληλα με την πορεία της «επερχόμενης λάμψης»!

Ήταν σαφές ότι επρόκειτο για κατευθυνόμενο βλήμα επιφανείας!!! 

Στη φρεγάτα σήμανε συναγερμός, ειδοποιήθηκε ο κυβερνήτης, το Κέντρο Πληροφοριών Μάχης προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τους Ισραηλινούς, τα αμυντικά συστήματα του πλοίου ενεργοποιήθηκαν, όλα αυτά σε χρόνο δευτερολέπτων και με την “άγνωστη λάμψη” να προσεγγίζει το πλοίο! Ένας αγώνας δρόμου που θα ήταν μάλλον μάταιος!  αν το κατευθυνόμενο βλήμα τελικά δεν περνούσε σε απόσταση ασφαλείας από την πλώρη της φρεγάτας,  προκαλώντας …μαζική ανακούφιση σ΄όσα μέλη του πληρώματος είχαν προλάβει να καταλάβουν τι ζούσαν! 

Τι είχε συμβεί;

Οι Ισραηλινοί είχαν δεσμεύσει περιοχή για εκτέλεση πυρών ανοιχτά από την Χάϊφα. Η Ελληνική φρεγάτα το γνώριζε και είχε σημειωθεί στους χάρτες η περιοχή στην οποία επ΄ ουδενί δεν έπρεπε να εισέλθει το πλοίο. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Ελληνική πλευρά, η φρεγάτα έπλεε αρκετά έξω από την “απαγορευμένη περιοχή”. 

Από την άλλη πλευρά οι Ισραηλινοί επισήμως μιλούν για “εκτόξευση δορυφόρου”! Ανεπισήμως γίνεται λόγος για “Ελληνικό λάθος” . 

Πως γλιτώσαμε τα χειρότερα; Το πιθανότερο είναι ότι την τελευταία στιγμή οι ισραηλινοί κατάφεραν να “απομακρύνουν” το κατευθυνόμενο βλήμα από την Ελληνική φρεγάτα, το πλήρωμα του οποίου έζησε κυριολεκτικά θανάσιμο κίνδυνο. Το στρες, η αγωνία που προκλήθηκαν ήταν τέτοια, ώστε ο Aξιωματικός Γέφυρας  ο οποίος συμμετείχε στην διαχείριση της θανάσιμης απειλής, μεταφέρθηκε την επομένη το πρωί με ελικόπτερο του πλοίου σε ΜΕΘ νοσοκομείου της Χάϊφα, με ισχαιμικό επεισόδιο, όπου και νοσηλεύεται ακόμη και σήμερα!

Το περιστάτικο έχει πολλά κοινά με όσα είχαν συμβεί στο Αιγαίο πριν από αρκετά χρόνια, όταν αμερικανικό αεροπλανοφόρο έπληξε με πύραυλο , τουρκικό αντιτορπιλικό.

Διαβάστε ακόμη:

Η αμερικανοτουρκική «ναυμαχία» στο Αιγαίο

Tags: ΙΣΡΑΗΛΠΥΡΑΥΛΟΣΦΡΕΓΑΤΑ ΣΑΛΑΜΙΣ

Related Posts

Φρεγάτα «Κίμων»: Η στιγμή της ονοματοδοσίας από τον ανάδοχο υποναύαρχο επί τιμή, Πάνο Λασκαρίδη [vid]
ΓΕΝ

Φρεγάτα «Κίμων»: Η στιγμή της ονοματοδοσίας από τον ανάδοχο υποναύαρχο επί τιμή, Πάνο Λασκαρίδη [vid]

18/12/2025 - 15:43
Πολεμικό Ναυτικό - ΓΕΝ
ΓΕΝ

Πολεμικό Ναυτικό: Επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων στο κεντρικό Αιγαίο [pics]

15/12/2025 - 16:15
MH-60 Romeo
ΓΕΝ

MH-60 Romeo: Εγκαινιάστηκε το νέο υπόστεγο υποστήριξης των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού [pics]

12/12/2025 - 21:42

Διαβάστε Επίσης

Υεμένη: Βομβιστική επίθεση έξω από κομματικά γραφεία στην Τάιζ – Γυναίκες και παιδιά μεταξύ των νεκρών αμάχων

ΗΠΑ: Νέα αιματηρά πλήγματα κατά «ναρκωτρομοκρατών» στον Ειρηνικό με τέσσερις νεκρούς [vid]

Ουκρανία: «Έκλεισε» δάνειο 90 δισεκ. ευρώ από την ΕΕ – «Μεγάλη στήριξη, σας ευχαριστούμε» είπε ο Ζελένσκι

Κολομβία: Τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από επίθεση ανταρτών του ELN σε στρατιωτική βάση

Η Ισπανία έκλεισε συμφωνία για 100 ελικόπτερα από την Airbus: Στο πακέτο τα H145M και τα NH90

Καιρός σήμερα: Τοπικές νεφώσεις που το βράδυ στα δυτικά θα αυξηθούν – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1920 ο Κωνσταντίνος Α’ αποκαθίσταται ως Βασιλιάς των Ελλήνων

Ο Τραμπ πιέζει την Ουκρανία να «κινηθεί γρήγορα» στις διαπραγματεύσεις «πριν η Ρωσία αλλάξει γνώμη»

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: Όλα όσα έγιναν στην πρεμιέρα του μετά την μήνυση του Στέφανου Παπαδόπουλου - «Είμαι αληθινός»

Καιρός: Καταιγίδες και κρύο θα πλήξουν τη χώρα έως τα Χριστούγεννα - Στα ορεινά θα πέσουν τα πρώτα πυκνά χιόνια

Ο Γκάρι Σινίζ έχει στείλει δωρεάν στην Disneyland πάνω από 1.000 παιδιά: Η στήριξη στις οικογένειες των πεσόντων στρατιωτικών

Συνταγή για μεθυσμένο μοσχαράκι α λα κρεμ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert