Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιστορικές καιρικές καταστροφές στην Ελλάδα

22.02.2013 | 13:08
Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα από την καταιγίδα που έχει "πνίξει" την Αττική από τα ξημερώματα.

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί, πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, ρέματα που υπερχείλισαν και δρόμοι "ποτάμια" και εξαιτίας της βροχής και εξαιτίας της κίνησης.

Δεν ειναι όμως η πρώτη φορά που η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα μετα απο ακραία καιρικά φαινόμενα. Η ιστορία εχει μια τάση να επαναλαμβάνεται όπως εχουμε δει και αυτο φαίνεται να ειναι σύμφωνο και με τον καιρό.
 
  • Στις 05/07 1907 στα Τρίκαλα, μετα απο έντονη καταιγίδα 1200 σπίτια καταστράφηκαν και 6000 άτομα εμειναν άστεγοι από ορμητικό κύμα που προκλήθηκε στο ποταμό Ληθαίο. Η καταιγίδα πήρε την ζωή εκατό ανθρώπων.
  • Στις 04/11 1924 στην Καλαμάτα μετα απο νεροποντή που ειχε διάρκεια 3 ωρών και δεκαπέντε θυματα το κρατος βρέθηκε αντιμέτωπο με ζημιές ύψους 200 εκατομμυρίων δραχμών
  • Στις 28/11/1928 πάνω από 200 σπίτια κατέρρευσαν, αρδρευτικά έργα καταστράφικαν, το ξεχείλισμα του Πηνειού κατέστρεψε εξ'ολοκλήρου την γεωργική παραγωγή και παρέσυρε τα αντιπλημμυρικά έργα. Στο Γήθειο το 30% της ελαιοπαραγωγής καταστράφηκε, στη σπάρτη διεκόπη η λειτουργία της γραμμής Αθηνών - Πελ/νήσου αφού εκτροχιάστηκε αμαξοστοιχία μεταξύ Ζευγολατίου - Τεμένης. Η ισχυρή καταιγίδα πηρε την ζωή 10 ανθρώπων.
  • Τον Νοέμβριο του 1932 στην Κρήτη προκλήθηκαν μεγάλες ζημειές μετα απο ισχυρή καταιγίδα καθώς μεγάλες εκτάσεις αμπελώνων και χιλιάδες δέντρα ξεριζώθηκαν. Πολλά σπίτια κατέρρευσαν και αρκετά αρδρευτικά έργα καταστράφηκαν. Απο την καταιγίδα δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα αλλα πολλά ζώα πνίγηκαν. Καταστράφηκε επίσης η γέφυρα της Πέτρας.
 
  • Διαφορες μικρές και μεγάλες κακοκαιρίες συνέχισαν να πλητουν την ελλάδα αλλα τον Νοέμβριο του 1979 μια μαζική κακοκαιρία πηρε την ζωη 5 ανθρώπων. Οι βροχές έσπασαν το φράγμα του ποταμού ΄Αγρα στην Έδεσσα και στο Λιποχώρι και στην περιφεριακή διώρυγα Βερμίου στο 66ο χλμ της οδού Θεσ/κης-Βέροιας παρασύρθηκαν αναχώματα, γκρέμισαν γέφυρες (Ημαθία οδικές γέφυρες Αγίας Μαρίνας, Τριποτάμου, Πολλά Νερά). Απο την καταιγίδα πλημμύρισαν πολλά χωριά, έγινε καθίζηση στον εθνικό δρόμο κοντά στην περιφέρεια Τάφρο της Ημαθίας.Η καταιγίδα του 79' ηταν μια απο τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων καθώς 60.000 στρέματα γης πλημμύρισαν και 4.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Πολλά σπίτια κατέρρευσαν και 5.000 στρέματα πλημμύρισαν στην πεδιάδα της Πέλλας.
  • Το 1987 η Ελλάδα και οι κάτοικοι της Θεσσαλίας εζησαν μια από τις μεγαλύτερες καιρικές καταστροφές όλων των εποχών αφού πλημμύρισαν συνολικά 80.000 στρέμματα σιταριού, τεύτλων, καθώς και πολλά σπίτια και καταστήματα κυρίως στη Λάρισα και στην Θεσσαλονίκη. Επίσης κατέρρευσε τμήμα γέφυρας που βρισκόταν στο 24ο χλμ παλιάς εθνικής οδού Έδεσσας Φλώρινας. 10 άτομα έχασαν την ζωή τους.
  • Μετα απο μια ισχυρή νεροποντή που κράτησε μόνο μιση ώρα στις 19 Νοεμβρίου το 1992 στην Καβάλα μέσα σε μισή ώρα ισοπεδώθηκε η περιοχή και καταστράφηκαν 40 αυτοκίνητα, ενώ κατέρρευσαν πολλά σπίτια. Το οδικό δίκτυο καταστράφηκε κατά το 70%.

  Πηγή - meteoclub.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΙΓΑΙΟ: η ιστορία των 150 εκατομμυρίων χρόνων του!

ΒΙΝΤΕΟ: Η ιστορία της γης σε 60 δευτερόλεπτα και η "ελληνική αναγέννηση"!

ΒΙΝΤΕΟ. Η στιγμή που ενα δελφίνι ζητά βοήθεια απο ενα δύτη
 

ΣΧΟΛΙΑ