Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

02.04.2015 | 22:23
Το Ιράν και η διεθνής κοινότητα κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ανακοίνωσαν απόψε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας αλλά και η ιρανική ηγεσία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, επιτεύχθηκε μια συμφωνία για το πλαίσιο μιας τελικής συμφωνίας μέχρι την 30ή Ιουνίου. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στα βασικά σημεία που θα πρέπει να περιλαμβάνονται σ' αυτήν, πρόσθεσε με μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί τόνισε ότι έχουν βρεθεί οι λύσεις για τις "παραμέτρους-κλειδιά" του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, σημειώνοντας ότι η σύνταξη του κειμένου της τελικής συμφωνίας θα ξεκινήσει άμεσα και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί "μέχρι την 30ή Ιουνίου".

Μια δυτική διπλωματική πηγή σημείωσε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει το Ιράν θα καταστραφεί ή θα εξαχθεί από τη χώρα. Επιπροσθέτως, το Ιράν δέχτηκε να γίνονται επιθεωρήσεις για δέκα χρόνια —το διάστημα ισχύος της συμφωνίας— και, όπως ανέφεραν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, θα διατηρήσει σε λειτουργία τις 6.000 από τις 19.000 μηχανές φυγοκέντρησης που διαθέτει.

"Βρήκαμε τις λύσεις, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα τη σύνταξη του προσχεδίου", επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Ως "καλή είδηση" χαιρέτισε την ανακοίνωση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ