Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισχυρές οι σχέσεις ΗΠΑ - Αφγανιστάν

24.03.2015 | 08:19
Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Άστον Κάρτερ διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η Ουάσινγκτον διατηρεί μια “απαρασάλευτη δέσμευση” στις διμερείς σχέσεις με το Αφγανιστάν, τις οποίες χαρακτήρισε “ισχυρές”.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ “διατηρεί μια απαρασάλευτη δέσμευση στη στρατηγική εταιρική και ισχυρή σχέση με το Αφγανιστάν”, είπε ο Κάρτερ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γάνι και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, χθες Δευτέρα.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ χαρακτήρισε λίγο νωρίτερα “καρποφόρες” τις συζητήσεις που είχαν με τον Γάνι και με το ανώτατο στέλεχος της αφγανικής κυβέρνησης Αμπντουλά Αμπντουλά κρίνοντας ότι επιβεβαίωσαν τη “διαρκή φιλία” ανάμεσα στις δύο χώρες.
“Οι καρποφόρες συζητήσεις αυτές δείχνουν ανάγλυφα τον διαρκή χαρακτήρα αυτής της φιλίας”, είπε ο Κέρι.

(Στην παραπάνω φωτογραφία του Reuters ο Αμπντουλά Αμπντουλα, ανωτερο στέλεχος της Αφγανικής κυβέρνησης, ο Ασραφ Γάνι, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ο ΥΕΘΑ των ΗΠΑ Αστον Κάρτερ στο Camp David)

Νωρίτερα εξάλλου Αμερικανοί αξιωματούχοι γνωστοποίησαν ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν, που αναμένεται να φθάσουν τους 352.000 άνδρες, έως τουλάχιστον το οικονομικό έτος 2017. Η χρηματοδότηση αυτή ανέρχεται σε περίπου 4 δισεκ. δολάρια σε ετήσια βάση.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος αναγνώρισε ότι λόγω της μεγάλης φθοράς που υφίστανται οι αφγανικές δυνάμεις βρίσκονται κάτω από το επίπεδο των 352.000, πιθανόν στα 330.000 στελέχη σήμερα. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το ύψος της αμερικανικής χρηματοδότησης ανήλθε σε 4,1 δισεκ. δολάρια το οικονομικό έτος 2015 και θα μειωθεί σε κατ' εκτίμηση 3,8 δισεκ. δολάρια το οικονομικό έτος 2016.

Ο Αφγανός πρόεδρος εξάλλου πριν από τις συναντήσεις του με τους Κέρι και Κάρτερ εξήρε τους Αμερικανούς που πολέμησαν και όσους έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο που διαρκεί πάνω από 13 χρόνια στη χώρα του.

Απευθυνόμενος σε Αμερικανούς στρατιώτες και μέλη των οικογενειών στρατιωτικών στο Πεντάγωνο, ο Ασράφ Γάνι είπε ότι οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και τα χρήματα που δαπανήθηκαν στον πόλεμο εναντίον της αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν δεν ήταν ανώφελα. “Καθένας από εσάς άφησε μια κληρονομιά” στο Αφγανιστάν, ανέφερε, “όμως αντιλαμβάνομαι ότι το Αφγανιστάν σας σημάδεψε κι εσάς”. Απέτισε φόρο τιμής κι εξέφρασε “ευγνωμοσύνη” στους Αμερικανούς στρατιωτικούς, 2.215 εκ των οποίων σκοτώθηκαν και 20.000 τραυματίστηκαν στον πόλεμο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επισήμαναν την αισθητή διαφορά της ρητορικής του νυν προέδρου του Αφγανιστάν σε σχέση με αυτή του προκατόχου του Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε επικρίνει επανειλημμένα τις απώλειες ζωών αμάχων από τις ενέργειες των στρατευμάτων των ΗΠΑ στον αφγανικό πόλεμο.
Ο Γάνι προσπαθεί να καθυστερήσει την απόσυρση των αμερικανικών μάχιμων δυνάμεων. Ενδέχεται οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν και μετά το τέλος του 2015, εκτίμησε Αμερικανός αξιωματούχος πριν από την επίσκεψη του προέδρου του Αφγανιστάν.
Ο Γάνι είπε πάντως ότι επαφίεται στον Αμερικανό ομόλογό του να αποφασίσει για τον αριθμό των στρατιωτών των ΗΠΑ που θα παραμείνουν στο έδαφος του Αφγανιστάν την επόμενη χρονιά. “Το ζήτημα του αριθμού (των στρατιωτικών) θα καθοριστεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, είναι μια απόφαση την οποία θα λάβει ο Ομπάμα”, ανέφερε ο Γάνι. Οι εναπομείνασες αμερικανικές μάχιμες δυνάμεις στο Αφγανιστάν σήμερα αριθμούν 10.000 στελέχη.

Ο Ασράφ Γάνι θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει έναν “σκληρό εταίρο”, σήμερα Τρίτη.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ