Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Δημήτρης Καιρίδης BLOG

Ιταλία: O μεγάλος ασθενής της Ευρώπης

06.03.2018 | 11:21
Του Δημήτρη Καιρίδη

Η Ιταλία είναι μια από τις έξι ιδρύτριες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συνθήκη που τη θεμελίωσε υπογράφηκε στη Ρώμη και οι Ιταλοί υπήρξαν παραδοσιακά αναφανδόν φιλο-ευρωπαϊστές. Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής ένας στους δυο Ιταλούς ψήφισε κόμματα που, στο παρελθόν, ζητούσαν την αποχώρηση της χώρας από το ευρώ.

Οι εκλογές ήταν ένας θρίαμβος των αντι-συστημικών, αντι-ευρωπαϊκών και λαϊκιστικών κομμάτων. Η Ιταλία είναι οικονομικά στάσιμη εδώ και είκοσι χρόνια. Το ευρώ ακρίβυνε τις ιταλικές εξαγωγές. Οι όποιες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες αποδείχτηκαν ισχνές. Η κρίση αποφεύχθηκε χάρη στα χαμηλά επιτόκια του Ντράγκι. Όταν η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ σφίξει ξανά, η Ρώμη θα βρεθεί σε περιδίνηση. Το πρόβλημα είναι ότι το οικονομικό μέγεθος της Ιταλίας είναι δέκα φορές αυτό της Ελλάδας.

Η Ιταλία είναι ο επόμενος (πολύ) μεγάλος ασθενής της Ευρώπης. Ο Πούτιν έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποίηση με τη νίκη του Ντι Μάιο και του Σαλβίνι, οι οποίοι επιθυμούν την ευρω-ρωσική προσέγγιση, και με την επιστροφή του ευρωσκεπτικισμού και της αστάθειας μετά την ανάπαυλα που πρόσφερε η εκλογή Μακρόν το 2017.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ