Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ιθαγένεια "βόμβα" στη τρικομματική κυβέρνηση;

14.11.2012 | 23:01
Σε μέγα θέμα για την συνοχή της κυβέρνησης ενδέχεται να εξελιχθεί το θέμα του νόμου Ραγκούση για την τρικομματική κυβέρνηση. Η ΝΔ του Α.Σαμαρά φαίνεται ότι ανακουφίζεται από την απόφαση του Αρείου Πάγου να τον κρίνει αντισυνταγματικό. Οι άλλοι δύο εταίροι όμως διαφωνούν και ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι υιοθετεί την ατζέντα της Χρυσής Αυγής.

Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα, χαρακτηρίζει σοβαρό ατόπημα τη διαρροή του αποτελέσματος της διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ για το θέμα της αντισυνταγματικότητας του Νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια.

Η εισηγήτρια του κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρα Τζάκρη, είπε ότι καμία νομοθετική πρωτοβουλία δεν μπορεί να αναληφθεί χωρίς τη συμφωνία όλων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει υπεύθυνη τοποθέτηση για τις συνέπειες της απόφασης έως ότου αυτή δημοσιευτεί σύμφωνα με το νόμο και γίνει γνωστό το σκεπτικό της» αναφέρει η ίδια.Και η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Ο δεσμός των νόμιμων μεταναστών που ζουν πολλά χρόνια στη χώρα και των παιδιών τους με την Ελλάδα είναι ένα πραγματικό γεγονός το οποίο η πολιτεία δεν πρέπει να παραβλέπει.

Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών των μεταναστών που μεγάλωσαν ή μεγαλώνουν στην χώρα μας παραμένει προτεραιότητα μας. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να είναι μια ανοιχτή σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπερασπίζεται ουσιαστικά και την εθνική ταυτότητα.»Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις της κ. Θ. Τζάκρη. Συγκεκριμένα χαρακτήρισε "Σοβαρό ατόπημα" τη διαρροή της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο για την ιθαγένεια .

Υπενθυμίζεται ότι με εντολή Σαμαρά «πάγωσε» η χορήγηση ιθαγένειας με τα κριτήρια που είχαν προβλεφθεί από το νόμο Ραγκούση. Σύμφωνα με ενημέρωση από το γραφείο του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε ήδη εντολή στους υπουργούς Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αφορά στην απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, τόσο με την γέννηση του αλλοδαπού στην Ελλάδα όσο και με την πολιτογράφηση, έτσι ώστε να ερευνάται πλέον, μεταξύ άλλων, αν αυτοί έχουν δεσμό με το Ελληνικό Έθνος, όπως το δικαστήριο συγκεκριμένα απαιτεί. 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον αναπληρωτή υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου, εντός επτά ημερών να προετοιμάσει και να δώσει στη δημοσιότητα νομοσχέδιο συμβατό με την παραπάνω απόφαση του δικαστηρίου.ΣΥΡΙΖΑ προς ΣΑΜΑΡΑ: Υιοθετείς την ατζέντα της Χρυσής ΑυγήςΓια «υιοθέτηση της ατζέντας του μίσους και του φόβου που ορίζει η Χρυσή Αυγή» κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον πρωθυπουργό, καθώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «με προσωπική εντολή του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση σπεύδει να καταργήσει το νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια, πριν καν δημοσιευτεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Επιπλέον, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, για πολλοστή φορά η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι προτιμά να δημαγωγεί και όχι να δίνει δίκαιες λύσεις. Σύμφωνα με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις ελλείψεις και την προχειρότητά του, ο νόμος Ραγκούση αποτελεί το μόνο σχετικά προοδευτικό νομοθέτημα των τελευταίων χρόνων. Οι νέοι που, είτε έχουν γεννηθεί είτε έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα, δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα εκτός από τη χώρα μας. Κατά συνέπεια, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο δεσμός τους με την Ελλάδα είναι προφανής, σε βαθμό που ο όρος «μετανάστες δεύτερης γενιάς» να είναι εσφαλμένος, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για Έλληνες μεταναστευτικής καταγωγής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «το να αποστερούνται αυτοί οι χιλιάδες συμπατριώτες μας τα θεμελιώδη δικαιώματά τους δεν αποτελεί μόνο πράξη κατάφωρης αδικίας, αλλά υπονομεύει τη συνοχή της κοινωνίας στο σύνολο της».
 

 

ΣΧΟΛΙΑ