Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Ίχνη έκρηξης” στα συντρίμμια του πολωνικού προεδρικού αεροσκάφους

09.08.2017 | 17:56
“Η κατεστραμμένη αριστερή πτέρυγα του προεδρικού Tu-154M φέρει ίχνη εκρήξεως” αναφέρει ανακοίνωση της κυβερνητικής υποεπιτροπής που έχει αναλάβει την διερεύνηση των αιτιών του πολύνεκρου δυστυχήματος μετά την τελευταία συνεδρίασή της στις 25 Ιουλίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει αν εντοπίσθηκαν υπολείμματα εκρηκτικών υλών, ούτε κάνει υποθέσεις για το τί θα μπορούσε να προκαλέσει μια τέτοια έκρηξη.

Τα συντρίμμια του πολωνικού Tu-154M φυλάσσονται στην Ρωσία και δεν υπάρχουν πρόσφατες αναφορές για νέα εξέτασή τους, σημειώνει το δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου. Το αεροσκάφος συνετρίβη σε δασώδη περιοχή κοντά στην πόλη Σμολένσκ στις 10 Απριλίου 2010 με αποτέλεσμα τον θάνατο και των 96 επιβαινόντων, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της χώρας Λεχ Καζίνσκι και πολλών ανωτάτων κυβερνητικών αξιωματούχων και στρατιωτικών.

Το πλήρωμα του αεροσκάφους επέλεξε να επιχειρήσει προσγείωση παρά την περιορισμένη ορατότητα και την απουσία οπτικής επαφής με το έδαφος. Τα συνεργεία διάσωσης ανακάλυψαν τα συντρίμμια του πολωνικού κυβερνητικού αεροπλάνου μόλις μερικά μέτρα από το κατώφλι του διαδρόμου προσγείωσης.

Από την πλευρά του, ο πρώην επικεφαλής της επιτροπής διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων Μάσιετζ Λάσεκ που συμμετείχε το διάστημα 2010-1011 στην έρευνα για τα αίτια της συντριβής υποστηρίζει ότι η θεωρία περί έκρηξης αποτελεί προπαγάνδα και “αποκυήματα φαντασίας ατόμων που δεν έχουν ποτέ τους διερευνήσει τέτοια περιστατικά”. Αβάσιμο θεωρεί το σενάριο της έκρηξης και ο Πολωνός αστροφυσικός Πάβελ Αρτίμοβιτς καθώς επισημαίνει πως ο καταγραφέας πτήσης δεν μπορούσε να μην είχε καταγράψει τον ήχο έκρηξης και το επακόλουθο ωστικό κύμα.

(με πληροφορίες από το TASS)  

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ