Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χουάν Κάρλος: Πως σταμάτησε ένα πραξικόπημα ...που γνώριζε! - ΒΙΝΤΕΟ

04.06.2014 | 00:20
23 Φεβρουαρίου 1981. Το ισπανικό Κοινοβούλιο συνεδρίαζε για την ανάδειξη ως πρωθυπουργού του Λεοπόλδο Κάλβο Σοτέλο.

Ξαφνικά στρατιωτικοί εισβάλλουν στο κτήριο και οι Ισπανοί βλέπουν “ζωντανά” την εκδήλωση ενός πραξικοπήματος.

Ο αντισυνταγματάρχης της Πολιτοφυλακής, Αντόνιο Τεχέρο, μ΄ ένα περίστροφο στο χέρι διατάζει τους βουλευτές να πέσουν στο πάτωμα. Οι Ισπανοί δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που παρακολουθούν και κάπου εδώ εμφανίζεται ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος. Με τηλεοπτικό του μήνυμα διαβεβαίωνε ότι ο ίδιος αποτελεί εγγυητή της δημοκρατίας και των θεσμών και ότι η τάξη θα αποκατασταθεί.

Μετά από 17 ώρες οι επίδοξοι …πραξικοπηματίες αποσύρθηκαν. Ο Χουάν Κάρλος που δεν έχαιρε και ιδιαίτερης συμπάθειας από μεγάλο κομμάτι της ισπανικής κοινής γνώμης κερδίζει πολλούς πόντους.

Ο Τεχέρο, ο Αρμάδα υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου και ο Ντελ Μπος στρατιωτικός διοικητης της Βαλένθια οδηγήθηκαν στην φυλακή. Πριν το θάνατό τους αποκάλυψαν ότι ο Χουάν Κάρλος που τότε αναδείχθηκε ως ήρωας ήξερε τα πάντα. Και οι τρεις στα απομνημονεύματά τους το υποστηρίζουν. Το Στέμμα όχι μόνο ήξερε για το πραξικόπημα αλλά το ενθάρρυνε κιόλας. Ο στόχος προφανής. Σε μια Ισπανία όπου ο θεσμός της Βασιλείας έτριζε και δεχόταν πυρά και από τους νοσταλγούς του Φράνκο και από την αντιπολίτευση και αριστερά, το Στέμμα χρειαζόταν…ένα πραξικόπημα.Διαβάστε ακόμη:


Παραιτήθηκε ο Χουάν Κάρλος 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ