OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η κάθοδος της Ιταλίας – μαθήματα για την Ελλάδα

24/04/2018 - 11:53
Share on FacebookShare on Twitter

 Του Δημήτρη Καιρίδη

Το 1987 έμεινε γνωστό στην Ιταλία ως η χρονιά του «il sorpasso», τότε που οι Ιταλοί ξεπέρασαν και έγιναν επισήμως πιο πλούσιοι από τους Βρετανούς. Αυτό δεν κράτησε πολύ καθώς οι μεταρρυθμίσεις της Θάτσερ κατέστησαν τη Βρετανία πιο ανταγωνιστική και, στη συνέχεια, πιο πλούσια από την Ιταλία. Από τη δεκαετίας του 1990, εκατοντάδες χιλιάδες ανήσυχοι Ιταλοί, αλλά και Γάλλοι και άλλοι Ευρωπαίοι, έχουν βρει καλοπληρωμένη εργασία στο Λονδίνο.

Τριάντα χρόνια αργότερα, το 2017, φαίνεται πως έχουμε ένα νέο «il sorpasso» από την ανάποδη. Ο μέσος Ιταλός, σε όρους αγοραστικής δύναμης, είναι σήμερα φτωχότερος από τον μέσο Ισπανό. Το 1980 η ιταλική οικονομία (το συνολικό ΑΕΠ σε απόλυτους αριθμούς) ήταν 2,5 φορές μεγαλύτερη της ισπανικής. Μετά από 20 χρόνια οικονομικής στασιμότητας, η ιταλική οικονομία σήμερα είναι μόλις 50% μεγαλύτερη της ισπανικής. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το 2023 ο μέσος Τσέχος και Σλοβάκος, οι οποίοι μέχρι το 1989 ανήκαν στο κομουνιστικό στρατόπεδο, θα είναι, σε όρους αγοραστικής δύναμης, πλουσιότεροι από τον μέσο Ιταλό και, ακόμα περισσότερο, από τον μέσο Έλληνα. Σημειωτέον, ότι το 1970 οι Έλληνες ήταν πλουσιότεροι των Ισπανών, τη δεκαετία του 1980 οι Ισπανοί μας ξεπέρασαν, το 2007 τους φτάσαμε και σήμερα μας έχουν αφήσει πολύ πίσω.

Η παρακμή της Ιταλίας υπήρξε αργή και μακρόχρονη, χωρίς το στοιχείο της απότομης κατάρρευσης που χαρακτηρίζει την ελληνική περίπτωση. Η παρατεταμένη στασιμότητα έχει τροφοδοτήσει την αντι-συστημικότητα των Ιταλών ψηφοφόρων που καθιστούν την επίλυση του ιταλικού προβλήματος δυσχερέστερη. Η σημερινή κυβερνητική αστάθεια στη Ρώμη κινδυνεύει να αντιστρέψει την όποια πρόοδο είχε σημειωθεί τα προηγούμενα έξι χρόνια.

Το παράδειγμα της Ιταλίας είναι εξαιρετικά διδακτικό για την Ελλάδα. Το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι ίσως τόσο η ύφεση της εξαετίας 2008-2013 αλλά το γεγονός ότι από τα τέλη του 2013 το ελληνικό ΑΕΠ παραμένει στάσιμο αντί να επανακάμπτει. Αυτή η στασιμότητα μοιάζει με τη νέα ελληνική κανονικότητα και η κυβέρνηση επιχειρεί να μας πείσει ότι πρόκειται για επιτυχία. Έτσι, όμως, η απόσταση που μας χωρίζει από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο διευρύνεται και η χώρα συνεχίζει να αποκλίνει αντί να συγκλίνει.

Related Posts

Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η πιο μεγάλη ήττα του Ερντογάν

24/06/2019 - 16:07
Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα

03/06/2019 - 09:09
Μέρκελ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η νίκη της Ευρώπης

31/05/2019 - 16:28

Διαβάστε Επίσης

Μικρασιατική Εκστρατεία: Η έναρξη του πολέμου και η αποβίβαση του στρατού στη Σμύρνη [pics]

Ιράν: Η νέα ειρηνευτική πρόταση προβλέπει το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ ως «πάτημα» για πυρηνική συμφωνία

Ισραήλ: Δύο άνδρες εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού κατηγορούμενοι για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ

NATO: «Εργαζόμαστε με τις ΗΠΑ για να κατανοήσουμε την απόσυρση Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία»

Ιράν: «Πιθανή η επανέναρξη του πολέμου αφού ο Τραμπ απέρριψε τη νέα ειρηνευτική πρόταση»

CNN: Δύο μήνες μετά τον πόλεμο στο Ιράν, σχεδόν όλοι είναι χαμένοι

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εγκρίνει εξοπλιστικό πακέτο «μαμούθ» για Εμιράτα, Ισραήλ, Κουβέιτ και Κατάρ – Τι περιλαμβάνει

Γερμανία: «Αναμενόμενη η απόφαση των ΗΠΑ για την απόσυρση στρατευμάτων – Να γίνουμε πιο Ευρωπαίοι στο NATO»

Top News

Σίσσυ Χρηστίδου για Φαίη Σκορδά: Μου είπε ότι θα είναι κλειστός ο γάμος, το πάρτι θα γίνει τον Σεπτέμβριο

Γεμάτες με μωβ μέδουσες και φέτος οι ελληνικές θάλασσες – Με πλωτά φράγματα προσπαθούν να τις αντιμετωπίσουν

Ο καιρός «τρελάθηκε»: Χιόνια τον Μάιο σε Παρνασσό, Σέλι, Ορεινή Κορινθία, Δράμα και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν

Ιωάννης Μελισσανίδης: Ο πρωταθλητισμός είναι μια σκληρή συνθήκη και να την είχα ψωνίσει, μαγκιά μου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert