Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

NATO

NATO: Καθόλου "τυχαία" η ρώσικη παραβίαση του εναέριου χώρου της Τουρκίας

06.10.2015 | 12:02
Το ΝΑΤΟ λέει οτι η παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου απο τη Ρωσία το Σαββατοκύριακο "δεν μοιάζει να έγινε τυχαία".

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία δεν εχει δώσει "καμία πραγματική εξήγηση" για τις δύο παραβιάσεις, τις οποία αποκάλεσε "απαράδεκτες".

Η Ρωσία δήλωσε ότι η πρώτη παραβίαση διήρκεσε μόλις λίγα δευτερόλεπτα και οφείλεται σε κακές καιρικές συνθήκες και ότι εξετάζει ισχυρισμούς της δεύτερης παραβίασης.
Η Ρωσία ξεκίνησε την αεροπορική εκστρατεία στη Συρία την περασμένη Τετάρτη. Η Ρωσία λέει ότι στόχος της ειναι το Ισλαμικό Κράτο και άλλοι ισλαμιστές, αλλά το ΝΑΤΟ και τα συμμαχικά κράτη έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι η Ρωσία επικεντρώνει τις επιθέσεις της στις ομάδες που αντιτίθενται στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ και η Ρωσία έχουν ανοικτές τις γραμμές επικοινωνίας, αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.
Είπε ότι υπήρξε "σημαντική στρατιωτική κλιμάκωση" από τη Ρωσία στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων στρατευμάτων αλλα και της ναυτικής της δύναμης.
Η ανάπτυξη της Ρωσίας ειναι «μεγάλη ανησυχία», τόνισε,  καλώντας την Μόσχα να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων με το ΝΑΤΟ.

Επιπλέον η Τουρκία κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Αγκυρα, για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο ημερών, για "να διαμαρτυρηθεί έντονα" σχετικά με τη δεύτερη παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο ρώσος πρεσβευτής εκλήθη για δεύτερη φορά χθες ώστε η τουρκική κυβέρνηση να τού εκφράσει "την έντονη διαμαρτυρία της μετά την παραβίαση του εναερίου χώρου την Κυριακή", δήλωσε ο τούρκος αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Η Αγκυρα έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής ότι δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παρενοχλήθηκαν κατά τη διάρκεια αποστολής περιπολίας από ένα Mig-29 άγνωστης ταυτότητας.  Η Τουρκία θα ενεργοποιήσει τους κανόνες εμπλοκής σε περίπτωση παραβίασης του εναέριου χώρου της, προειδοποίησε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. Το ρωσικό αεροσκάφος εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο κοντά στη μεθόριο με τη Συρία το Σάββατο, υποχρεώνοντας την Άγκυρα να απογειώσει δύο αεροσκάφη F-16 για να το αναχαιτίσουν.

BBC
Μετάφραση/Απόδοση - OnAlert


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ