Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καμμένος: Η Ελλάδα θα εκπαιδεύσει την ακτοφυλακή της Λιβύης

15.06.2016 | 07:33
Η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει την εκπαίδευση της ακτοφυλακής της Λιβύης σε ελληνικό έδαφος, είπε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση της ΕΕ.  

Ο ΥΕΘΑ μετέχει στη σύνοδο των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ, το οποίο συζήτησε εκτενώς και το θέμα της Λιβύης. Ο κ. Καμμένος δήλωσε στους ΝΑΤΟϊκούς ομολόγους του ότι επιθυμεί να παραμείνουν τα πλοία οτυ ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, επειδή εκτίμησε ότι έχουν συμβάλλει στη μείωση των μεταναστευτικών ροών. 

Τάχθηκε επίσης υπέρ της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την ΕΕ στις επιχειρήσεις Sophia και Endeavor για την ασφάλεια σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Η  σύνοδος των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ  θα προετοιμάσει την ετήσια Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμόυ στη Βαρσοβία στις 8 και 9 Ιουλίου, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για την ανατολική και νότια διάσταση της στρατηγικής του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε κυρίως στην νότια διάσταση, με θέατρο επιχειρήσεων τη Μεσόγειο και επίκεντρο τη Λιβύη, το μεταναστευτικό και την αυξανόμενη αβεβαιότητα στη Μ. Ανατολή. Οι εξελίξεις αυτές ανέδειξαν τη σημασία της Ελλάδας, τόσο ως ναυτική δύναμη, όσο και ως παράγοντα σταθερότητας, και συνέβαλαν στην οικοδόμηση ενός «πολύ καλού κλίματος για τη χώρα στο ΝΑΤΟ».

Η Ελλάδα επιχειρεί να πολλαπλασιάσει αυτό το πλεονέκτημα, «οικοδομώντας άξονα σταθερότητας, τόσο στα βόρεια σύνορά της με την Βουλγαρία και τη Ρουμανία, όσο και νότια με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία», ενώ πυκνώνει τις επαφές της με τον Λίβανο και το Μαρόκο. Πρόκειται, όπως τονίζει ο κ. Καμένος, για έναν άξονα εναντίον του ισλαμικού φονταμενταλισμού και για την επέκταση της σταθερότητας στη Μ. Ανατολή και την Αφρική.

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο η Ελλάδα, αποδεχόμενη πρόταση της ΕΕ, επιθυμεί να αναλάβει την εκπαίδευση της ακτοφυλακής της Λιβύης σε ελληνικό έδαφος, καθώς υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, λόγω των παραδοσιακά καλών σχέσεων με Λίβυους που έχουν φοιτήσει σε ελληνικά σχολεία.

Η Αθήνα, όπως σημείωσε ο κ. Καμμένος, επιδιώκει τη συνεργασία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ μέσω του συνδυασμού των επιχειρήσεων Endeavor και Sophia, και τονίζει ότι με καλύτερους ελέγχους στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σουέζ, Κρήτης, Κύπρου, Σικελίας, μπορεί να υπάρξουν αποδοτικά αποτελέσματα για την πάταξη του λαθρεμπορίου πετρελαίου, ναρκωτικών και όπλων του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.

«Έχουμε προτείνει να δημιουργηθεί μια υπηρεσία Πληροφοριών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με κομβικό ρόλο της Ελλάδας, η οποία λόγω των επαφών της και με κράτη μη μέλη του ΝΑΤΟ, μπορεί να βοηθήσει. Συνομιλούμε με τη Ρωσία, έχουμε συμφωνίες για ανταλλαγή πληροφοριών και με την Ιορδανία και την Ινδία. Περιμένουμε σύντομα την πρώτη επίσκεψη του υπουργού Άμυνας της Ινδίας στην Ελλάδα και σχεδιάζουμε συνεργασία τόσο στα εξοπλιστικά όσο και ευρύτερα» ανέφερε ο κ. Καμμένος.
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ