Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καταδίκη της Τουρκίας για την διερεύνηση θανάτου νεαρού στρατιώτη

01.04.2014 | 13:48
Σε καταδίκη της Τουρκίας για ανεπαρκή έρευνα των αιτίων θανάτου ενός νεαρού στρατιώτη στη σκοπιά του προχώρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Εκδικάζοντας την προσφυγή του Μεχμέτ Κεζέ κατά της Τουρκίας, που αφορούσε τον θάνατο του γιου του Γκιουλμάζ την 31η Δεκεμβρίου 2002, από πυροβόλο όπλο Μ-1 στην σκοπιά του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), δεν καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή αλλά την καταδίκασε για την μη διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας για την διαπίστωση των αιτίων του θανάτου του νεαρού στρατιώτη.

Ο Γκιουλμάζ Κεζέ υπηρετούσε την υποχρεωτική στρατιωτική του θητεία όταν βρέθηκε την 15η Δεκεμβρίου 2002 βαριά τραυματισμένος στη σκοπιά του και μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο, όπου πέθανε δύο βδομάδες περίπου αργότερα.

Η έρευνα που διεξήχθη για την εξακρίβωση των αιτίων του θανάτου του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Γκιουλμάζ είχε αυτοκτονήσει στη σκοπιά.
Ο πατέρας του άσκησε έφεση κατά αυτής της απόφασης αυτής των Αρχών αλλά τον Αύγουστο του 2005, η έφεση του απορρίφθηκε από στρατοδικείο, το οποίο επικύρωσε την εκδοχή της αυτοκτονίας.

Προσέφυγε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ισχυριζόμενος ότι στην περίπτωση του θανάτου του παιδιού του παραβιάστηκε το δικαίωμα στη ζωή και δεν διεξήχθη αποτελεσματική έρευνα για την εξακρίβωση των αιτίων του θανάτου του.


Το Δικαστήριο αποδέχθηκε μόνον τον δεύτερο ισχυρισμό του προσφεύγοντος, καταδίκασε την Τουρκία για μη διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας και την υποχρέωσε να καταβάλλει στον πατέρα του Γκιουλμάζ 10.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπαράζ αυτοκτονιών στον τουρκικό στρατό θορυβεί την κυβέρνηση Ερντογάν


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ