Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ" αποφασισμένοι οι Καταλονοί για αυτονομία!

03.10.2014 | 20:38
Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα αμφισβητήσει ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου ως "παραβίαση της νομοθεσίας" τη δημιουργία στην Καταλoνία (ή Καταλωνία) μιας εκλογικής επιτροπής για να διοργανώσει ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας.

"Η κυβέρνηση θα ενσωματώσει στην προσφυγή της (ενώπιον του Συτναγματικού Δικαστηρίου) την παραβίαση αυτή", δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία υπογράμμισε πως ουδείς στην Ισπανία εκτός των δικαστηρίων μπορεί να αποφασίζει από μόνος του "τι είναι νόμιμο και τι όχι".

Ωστόσο η Καταλωνία ανακοίνωσε σήμερα πως επιμένει στο σχέδιό της να οργανώσει το δημοψήφισμα για τις 9 Νοεμβρίου.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της περιφερειακής καταλανικής κυβέρνησης, συνήφθη μια συμφωνία ανάμεσα στα κόμματα που τάσσονται υπέρ του δημοψηφίσματος για να συνεχισθεί η διοργάνωση του δημοψηφίσματος, με στόχο "οι πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις 9 Νοεμβρίου", δήλωσε ο εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης Φραντσέσκ Χομς.

Ο ηγέτης της Καταλωνίας όρισε μία επιτροπή που θα επιβλέψει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της ισπανικής περιφέρειας τον προσεχή μήνα παρακάμπτοντας την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, η οποία προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να κηρύξει την ψηφοφορία παράνομη.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη κίνηση για την προετοιμασία της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στις 9 Νοεμβρίου μετά την Δευτέρα που το Συνταγματικό Δικαστήριο συμφώνησε να εξετάσει τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος--μία απόφαση, η οποία ουσιαστικά επέφερε την αναστολή του.

Με πληθυσμό 7,5 εκατ κατοίκους, η Καταλωνία, η οποία αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της οικονομίας της Ισπανίας, έχει τη δική της γλώσσα και χωριστή κουλτούρα και αγωνίζεται από καιρό για μεγαλύτερη αυτονομία.

Η Μαδρίτη ανησυχεί ότι το δημοψήφισμα θα διαλύσει τη χώρα την ώρα που με αργούς ρυθμούς ανακάμπτει μετά την οικονομική ύφεση και υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία αντιτίθεται στο ισπανικό Σύνταγμα του 1979.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Καταλανοί ζήτησαν ανεξαρτήσια και στο Τσάμπιονς Λίγκ! - ΦΩΤΟ

Ψηφίζουν στη Σκωτία, το αποτέλεσμα στην... Καταλονία

Wikileaks: Η Καταλονία το κέντρο των ισλαμιστών στη Μεσόγειο, λένε οι ΗΠΑ. 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ