Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατηγορείται η Βρετανία για την επιδείνωση υγείας του Ασάνζ

25.10.2012 | 10:12
 Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνιο επέρριψε χθες στη Βρετανία την ευθύνη για την επιδείνωση της υγείας του ιδρυτή του ιστότοπου Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και χαρακτήρισε την υπόθεση αυτή "πάρα πολύ σοβαρή".

"Καθώς η βρετανική κυβέρνηση τού έχει στερήσει κάθε ελευθερία κίνησης, η υγεία του Τζούλιαν Ασάνζ έχει αρχίσει να επιδεινώνεται", τόνισε ο Πατίνιο σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, αναφερόμενος στην άρνηση του Λονδίνου να επιτρέψει στον Ασάνζ, στον οποίο ο Ισημερινός έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο, να εγκαταλείψει την πρεσβεία της χώρας αυτής. "Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό, γιατί πιστεύαμε ότι η Βρετανία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους διεθνείς νόμους"', πρόσθεσε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ισημερινού.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει καταφύγει από τα μέσα Ιουνίου στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, προσπαθεί να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου κατηγορείται για μια υπόθεση βιασμού.
Ο 41χρονος Αυστραλός φοβάται την έκδοσή του στις ΗΠΑ όπου όπως υποστηρίζει, αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή για τη διαρροή μέσω του Wikileaks απόρρητων αμερικανικών εγγράφων.

Χθες, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, Μάρκο Αλμπούζα, δήλωσε στη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα, ότι ο Ασάνζ "έχει αδυνατίσει πολύ" και ότι το Κίτο "ανησυχεί ιδιαίτερα για την υγεία του".

"Εάν αρρωστήσει ο Ασάνζ θα πρέπει ή να δεχθεί ιατρική φροντίδα στην πρεσβεία ή να νοσηλευτεί", δήλωσε ο Αλμπούζα στο ραδιοσταθμό Φωνή της Ρωσίας. Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Φορέιν Όφις δεν έχει ενημερωθεί ότι ο Ασάνζ είναι άρρωστος.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Mail On Sunday στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Ασάνζ είχε δηλώσει ότι "η υγεία του επιδεινώνεται σιγά-σιγά", λόγω του εγκλεισμού του και ότι έχει παρουσιάσει βήχα.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ