Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Κίνα: 90η επέτειος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού: Ξεκινά αναπαράσταση

27.07.2017 | 14:36
Δεκαπέντε λεπτά πριν ανοίξει τις πόρτες του το Πολεμικό Μουσείο της Επανάστασης του Κινεζικού Λαού στο Πεκίνο, και ήδη η ουρά έξω από την είσοδο ήταν τεράστια παρά την βροχή.

Σηματοδοτώντας την 90η επέτειο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), η οποία γιορτάζεται την 1η Αυγούστου, ξεκινά την Παρασκευή μία μεγάλη έκθεση η οποία προσελκύει επισκέπτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα.  Η έκθεση, η οποία αναπαριστά μεγάλες μάχες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, γεγονότα και ιστορικά επιτεύγματα, περιλαμβάνει επίσης σύγχρονα μοντέλα του στρατιωτικού εξοπλισμού, ενώ εκτίθενται πάνω από 1.000 φωτογραφίες, 1.300 κειμήλια και άλλα αντικείμενα.

«Το μουσείο αναμένεται να δεχτεί πάνω από 60.000 τουρίστες από την Πέμπτη, που ανοίγει τις πύλες του στους μεμονωμένους επισκέπτες αντί για οργανωμένα γκρουπ», δήλωσε στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua ο Λούο Τσιπίνγκ, υπάλληλος του μουσείου. μουσείο.

Ξυπνάνε παλιές μνήμες

Για κάποιους όμως ηλικιωμένους επισκέπτες, τα εκθέματα σημαίνουν κάτι πολύ περισσότερο από απλές εικόνες.
«Η έκθεση μου θυμίζει τις παλιές εποχές», δήλωσε ο 85χρονος Λίου Τζιρόνγκ, βετεράνος από την πόλη Ναντσίνγκ στην ανατολική Κίνα, ο οποίος συμμετείχε στον Απελευθερωτικό Πόλεμο (1945-1949) καθώς και στον πόλεμο της Κορέας (1950-1953).

«Θυμάμαι την εποχή που όλοι πιστεύαμε ότι ο Απελευθερωτικός Πόλεμος θα διαρκούσε άλλα οκτώ χρόνια και πόσο ενθουσιαστήκαμε, όταν διαπιστώσαμε οτι τελείωσε νωρίτερα», λέει.

Ο Λίου που ήταν ανιχνευτής στον πόλεμο, σήμερα μπορεί να επαναφέρει τις μνήμες του χάρις στην απεικόνιση της στρατιωτικής τεχνολογίας για την οποία δηλώνει βαθειά εντυπωσιασμένος.

Ανάλογη ήταν η αντίδραση του Τζάο Τζανσένγκ, γιου του Τζάο Γιμίν, πρώην αξιωματικού των ενωμένων δυνάμεων της βορειοανατολικής Κίνας κατά της Ιαπωνίας.
« Τράβηξα πολλές φωτογραφίες από τα καλύτερα διατηρημένα κειμήλια», λέει ο 78χρονος Τζάο Τζανσένγκ με την κάμερα γύρω από τον λαιμό του. « Η έκθεση, συνεχίζει, περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και του κόμματός μας».

Εκπαιδεύοντας τη νέα γενιά


Για τους νεότερους επισκέπτες η έκθεση παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον και παράλληλα καλλιεργεί τα χόμπι τους.
«Μου αρέσουν πολύ οι στολές και τα όπλα», λέει ο 12χρονος Χουάνγκ Τσινγκάϊ από την πόλη Σιαμέν ο οποίος έπεισε τον πατέρα του να τον πάει να δει την έκθεση.
« Είχε επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία του», λέει από την πλευρά του ο πατέρας του.

Το ιδιο ισχύει και για μία ομάδα 42 παιδιών από νηπιαγωγεία ή δημοτικά σχολεία, παιδιά αστυνομικών στο Πεκίνο.
« Δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα όπλα στην έκθεση», λέει ο δάσκαλος που είναι επικεφαλής της ομάδας και προσθέτει:«η επίσκεψη στο μουσείο αποτελεί μέρος των καλοκαιρινών μας διακοπών. Θέλουμε να τα εισάγουμε από νεαρή ηλικία στην πατριωτική εκπαίδευση».

Τα όπλα χρησιμοποιήθηκαν από γενιές στρατιωτών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Αγώνα πάνω από 90 χρόνια.

Ενας πιο δυνατός στρατός


«Είναι ένας στρατός δύναμης και πολιτισμού», έγραψε ένας επισκέπτης ονόματι Γουάν Σινγκ στην έξοδο του μουσείου όπου οι επισκέπτες μπορούν να καθίσουν και να εκφράσουν τις απόψεις τους.

« Οι άνθρωποι είναι πολύ πρόθυμοι να αφιερώσουν λίγο από τον χρόνο τους για να γράψουν μερικές λέξεις», λέει ένας υπάλληλος του μουσείου.
« Πρόκειται για μία πραγματική εκπαίδευση στον πατριωτισμό, την οποία θα θυμάμαι για πολύ καιρό», έγραψε ένας άλλος επισκέπτης.

Όσο για τον Λίου Τζιρόνγκ «είναι σημαντικό, όπως λέει, να γιορτάζει η Κίνα την 90η επέτειο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού γιατί δεν πρέπει, όπως λέει, να ξεχνάμε την ιστορία μας».

« Πολλοί άνθρωποι θυσιάστηκαν στις αποστολές του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και κάθε ένας από αυτούς είχε μία αξιοσημείωτη κληρονομιά», λέει ο Μα Τζιτσιάνγκ, ερασιτέχνης φωτογράφος.

« Ελπίζω ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός θα αναπτύξει περαιτέρω την επιστήμη και την τεχνολογία του, καθώς η σημασία της στρατιωτικής επιστημονικής έρευνας είναι όλο και μεγαλύτερη», πρόσθεσε ο Τζάο Τζανσένγκ.

Ο Λίου ο οποίος εντάχθηκε στο στρατό σε ηλικία 13 ετών, συμφωνεί μαζί του. « Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός θα πρέπει να συνεχίσει την πορεία εκσυγχρονισμού και να επικεντρωθεί περισσότερο στην ανεξάρτητη καινοτομία για να οικοδομήσει έναν ισχυρότερο στρατό», λέει.

ΠΗΓΗ: AΠΕ - ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ