Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΙΝΑ: στέλνει το αεροπλανοφόρο της σε αποστολή τους επόμενους 12 μήνες

20.04.2013 | 00:25
Η Κίνα θα στείλει το πρώτο της αεροπλανοφόρο, το Liaoning, στην πρώτη του ναυτική αποστολή μέσα σε ένα χρόνο, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Το αεροπλανοφόρο αυτό, το οποίο αγόρασε μεταχειρισμένο το Πεκίνο από την Ουκρανία και επισκευάστηκε στην Κίνα, έχει συμμετάσχει σε πάνω από 100 ασκήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα αφού καθελκύστηκε πέρυσι, ανέφερε το Νέα Κίνα.
Αν και θεωρείται ότι απέχει δεκαετίες από την τεχνολογία που διαθέτουν άλλες προηγμένες οπλικά χώρες, όπως οι ΗΠΑ, το Λιαονίνγκ αποτελεί ένδειξη των φιλοδοξιών της Κίνας να αποκτήσει ένα ισχυρό πολεμικό ναυτικό και αεροπορία ναυτικού, και το αεροπλανοφόρο βρίσκεται στο επίκεντρο μιας εκστρατείας τόνωσης του κινεζικού πατριωτισμού.
Το αεροπλανοφόρο αυτό είναι επίσης η πιο προφανής προσπάθεια της Κίνας τα τελευταία χρόνια να προωθήσει ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα. Στο πρόγραμμα αυτό εντάσσονται δύο πρωτότυπα αεροσκάφη με δυνατότητες αποφυγής των ραντάρ, το ένα εκ των οποίων πιστεύεται πως μπορεί να προσνηώνεται σε αεροπλανοφόρα.
Πέρυσι η Κίνα παρουσίασε επίσης το πρώτο της επιθετικό ελικόπτερο κι ένα φάσμα μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών που ελπίζει να εξαγάγει.
Το Νοέμβριο εξάλλου μια κυβερνητική επιτροπή των ΗΠΑ ανέφερε ότι πιστεύει πως μέσα σε δύο χρόνια, τα κινεζικά υποβρύχια θα είναι σε θέση να φέρουν βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές.
Η Κίνα είναι η μόνη ανάμεσα στις παραδοσιακές πυρηνικές δυνάμεις που συνεχίζει να αυξάνει τις πυρηνικές στρατηγικές της δυνάμεις, σύμφωνα με την έκθεση αυτή.
Το Νέα Κίνα δεν διευκρίνισε πότε θα αρχίσει η αποστολή του Λιαονίνγκ, ή πόσο θα διαρκέσει. Το αεροπλανοφόρο διεξάγει ναυτικά γυμνάσια από τον Φεβρουάριο, αφότου έφθασε στον λιμένα Τσινγκντάο, που θα αποτελεί την έδρα του.
«Ως σήμερα, όλες οι δοκιμές πηγαίνουν καλά και το λιμάνι όπου θα ελλιμενίζεται το αεροπλανοφόρο έχει αποδειχθεί ικανό να αποτελέσει το αγκυροβόλιο και να το υποστηρίζει επαρκώς».
Το σκάφος «θα υποβληθεί σε περαιτέρω δοκιμές, περιλαμβανομένων προγραμματισμένων ασκήσεων στον ωκεανό και αποπροσνηώσεων», πρόσθεσε το πρακτορείο ειδήσεων. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ