Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Κίνα ζητεί άρση του εμπάργκο στα όπλα

20.09.2012 | 12:43
Ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο ζήτησε σήμερα την άρση του ευρωπαϊκού εμπάργκο στα όπλα και επέκρινε κάθε μορφή εμπορικού προστατευτισμού, κατά την έναρξη της 15ης συνόδου κορυφής ΕΕ-Κίνας στις Βρυξέλλες. "Ειλικρινά λυπάμαι βαθιά για τη διατήρηση του εμπάργκο στα όπλα", δήλωσε ο Γουέν παρουσία του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και του προέδρου της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων επιβλήθηκε στο Πεκίνο μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας τον Ιούνιο του 1989.

Ο κινέζος πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι εδώ και δέκα χρόνια εξακολουθεί να μην έχει αναγνωριστεί στην Κίνα το καθεστώς της οικονομίας της αγοράς, το οποίο ζητεί από καιρό. Ο Γουέν εξέφρασε την ευχή να υπάρξει μια "πρωτοβουλία" των Ευρωπαίων για να "λυθούν αυτά τα προβλήματα".

Το καθεστώς της οικονομίας της αγοράς θα προσέφερε στο Πεκίνο καλύτερες εγγυήσεις πρόσβασης των προϊόντων του στην ευρωπαϊκή αγορά.

Όμως οι ευρωπαίοι ηγέτες εκτιμούν πως κάτι τέτοιο είναι πρόωρο, καθώς οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες της κινεζικής οικονομίας εξακολουθούν να είναι κρατικές και απολαμβάνουν πολλών προνομίων, όπως πρόσβαση σε φτηνές πιστώσεις.
Η Κίνα πρόκειται να λάβει το καθεστώς της οικονομίας της αγοράς το 2016, αφού αποδέχθηκε μια περίοδο αναμονής 15 ετών μετά την ένταξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ