Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κίνα: Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν την στρατιωτική υπεροχή στον Ειρηνικό!

08.12.2014 | 16:03
Επιμέλεια-Μετάφραση: OnAlert
Πηγές: defensetech.org, uscc.gov


Έκθεση των ΗΠΑ διαμηνύει ότι το χάσμα στις Εναέριες Δυνάμεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ κλείνει επικίνδυνα

Η ψαλίδα της αεροπορικής υπεροχής ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ σε σχέση με την Κίνα μειώνεται ταχύτατα, έπειτα από το ταχύτατα εξελισσόμενο πρόγραμμα εκσυχρονισμού των μαχητικών, των αεροσκαφών, αλλά και των μη επανδρωμένων τύπου stealth που διαθέτουν οι Κινέζοι, σύμφωνα με επίσημη κυβερνητική έκθεση των ΗΠΑ.

Η αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Οικονομίας και Ασφάλειας ΗΠΑ-Κίνας συνιστά στο Κογκρέσο να διορίσει μαι ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση της στρατιωτικής ισορροπίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και προχώρησε μεταξύ άλλων σε συστάσεις σχετικά με τα στρατιωτικά σχέδια και τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου.

Η Επιτροπή συνέταξε έκθεσή με βάση μαρτυρίες, διάφορες εκθέσεις και αναλυτικές εκτιμήσεις, μαζί με τις διαθέσιμες αδιαβάθμητες πληροφορίες που είχε στη διάθεσή της. Η έκθεση αναφέρει ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός διαθέτει περίπου 2.200 επιχειρησιακά αεροσκάφη, σχεδόν 600 από τα οποία θεωρούνται τελευταίας γενιάς.


Σύμφωνα με την έκθεση “στις αρχές της δεκαετίας του 1990, το Πεκίνο ξεκίνησε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού για την αναβάθμιση της Πολεμικής Αεροπορίας PLA από μιας μικρής εμβέλειας, αμυντικά προσανατολισμένη δύναμη με περιορισμένες δυνατότητες σε μια σύγχρονη, πολλαπλών ρόλων δύναμης που είναι ικανή να εξαπολύσει δύναμη αέρος πέρα από τα σύνορα της Κίνας και να διεξάγει εναέρια και αντιπυραυλική άμυνα.”

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση του Κογκρέσου εδώ (180 σελ στα Αγγλικά)

Στόχος της επιτροπής είναι η αύξηση της χρηματοδότησης των ΗΠΑ στο Πεντάγωνο με επίκεντρο την αποκατάσταση της τεχνολογικής υπεροχής των ΗΠΑ στην περιοχή του Ειρηνικού, παρά την ταχύτατη πρόοδο της Κίνας στον αμυντικό τομέα. Το ζήτημα αξιολογείται από τους ειδικούς ως υψίστης προτεραιότητας.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις της Κίνας που ανησυχούν το Κογκρέσο

Όσον αφορά τα αεροσκάφη τύπου stealth, η έκθεση αναφέρει τις πρόσφατες πτήσεις των πρωτοτύπων του κινεζικού J-20 μαχητικού stealth, χαρακτηρίζοντας το αεροσκάφος ως το πιο προηγμένο από ό, τι οποιαδήποτε άλλο έχει αναπτυχθεί στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Οι Κινέζοι δοκιμάζουν επίσης ένα μικρότερο stealth, μια παραλλαγή μαχητικού με την ονομασία FC-31.

Η Κίνα παρουσίασε πρόσφατα το Shenyang FC-31 μαχητικό stealth στο φεστιβάλ Zhuhai. Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές έχουν επισημάνει πως δεν είναι καθόλου σαφές εάν η πλατφόρμα αυτή μπορεί να ανταγωνιστεί την τεχνολογική ικανότητα του F-35 των ΗΠΑ.

Ωστόσο, το τεχνολογικό πλεονέκτημα που έχουν οι ΗΠΑ σε όπλα, αεροπορικές και ναυτικές πλατφόρμες μειώνεται με ταχύ ρυθμό, σύμφωνα με την αξιολόγηση. Για να υπογραμμίσει αυτό το σημείο, η έκθεση παραθέτει τις παρατηρήσεις ενός αναλυτή που συνέκρινε τα μαχητικά αεροσκάφη ΗΠΑ-Κίνας πριν από είκοσι χρόνια, σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα σήμερα.

Ο αναλυτής υποστηρίζει πως το 1995 τα υψηλής τεχνολογίας F-15, F-16 ή F / A-18 των ΗΠΑ ήταν κατά πολύ ανώτερα από το κινεζικό J-6 αεροσκάφος. Ωστόσο, σήμερα τα J-10 και J-11 μαχητικά αεροσκάφη της Κίνας είναι περίπου ισοδύναμα επιχειρησιακά σε το αναβαθμισμένο F-15των ΗΠΑ.

Παράλληλα με τα κινεζικά μαχητικά J-10 και J-11, οι Κινέζοι σήμερα διαθέτουν και τα ρωσικής κατασκευής Su-27 και Su-30 και είναι στα πρόθυρα να αγοράσουν από τη Ρωσία και το νέο Su-35.

Ο κινεζικός στόλος βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας. Εκτός από την τεχνολογία τύπου stealth, τα υψηλής τεχνολογίας μαχητικά και τα βελτιωμένα ηλεκτρονικά συστήματα που διαθέτουν οι Κινέζοι, εδώ και 15 χρόνια, έχουν αυξήσει μαζικά την ικανότητά τους σε βλήματα αέρος-αέρος.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, “το 2000 τα μαχητικά της Κίνας με εξαίρεση μερικά τροποποιημένα Su-27, περιορίζονταν σε ορατούς με το μάτι στόχους. Κατά τα τελευταία 15 χρόνια όμως, έχουν αποκτήσει μια σειρά εξελιγμένων βλημάτων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς με συστήματα πλοήγησης ακριβείας. Τα εξελιγμένα αυτά οπλικά συστήματα είναι παντός καιρού, ελέγχονται μέσω δορυφόρου, είναι άτρωτα σε ακτινοβολίες και χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων και συστήματα laser για την στόχευση. Επιπλέον οι Κινέζοι έχουν αναπτύξει οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, μεταξύ των οποίων πυραύλους cruise κατά χερσαίων και θαλάσσιων στόχων.

Πάντως επί του παρόντος οι Κινέζοι υστερούν σε αεροπλανοφόρα και πολλά από τα αεροσκάφη τους δεν έχουν σχεδιαστεί να ανεφοδιάζονται από αέρος, παράγοντας που περιορίζει σημαντικά την εμβέλειά τους.

Η έκθεση επίσης κάνει ειδική μνεία στις αναφορές ρωσικών μέσων ενημέρωσης που μετέδωσαν πως η Ρωσία έχει εγκρίνει την πώληση των νέων τελευταίας γενιάς πυραύλων S-400 στην Κίνα. “Οι S-400 θα υπερδιπλασιάσουν το αμυντικό φάσμα της Κίνας από τα 125 στα 250 μίλια, απόσταση βολής ικανή να πλήξει το σύνολο της Ταϊβάν, τα νησιά Σενκάκου, και περιοχές της Νότιας Σινικής Θάλασσας” λέει η αναφορά.

Όπως είναι αναμενόμενο η έκθεση κάνει εκτεταμένη αναφορά και στο πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας και τους μεγάλου βεληνεκούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους της Κίνας, όπως είναι οι υφιστάμενοι DF-31 και DF-31A, μαζί με τον νέο πύραυλο DF-41.

Σύμφωνα με έναν από τους επιτρόπους, οι Κινέζοι “ήδη διαθέτουν κινητούς βαλλιστικούς πυραύλους ICBM που φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Το D-41 αναμένεται να έχει περίπου 10 οχήματα επανόδου”.

Οι Αμερικανοί νομοθέτες, όπως ήταν αναμενόμενο, εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τα πορίσματα της εν λόγω έκθεσης. Κατά την τελευταία δεκαετία, το Πεντάγωνο είχε στρέψει την προσοχή του σε άλλες δυνάμεις που συνιστούσαν πιο άμεσο κίνδυνο για τις ΗΠΑ. Ενώ εργάζονταν για την ειρήνη και την σταθερότητα με όχημα την βελτίωση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, η Κίνα αύξησε γεωμετρικά την επιχειρησιακή της δύναμη. Τώρα, όπως επισημαίνει ο Αμερικανός γερουσιαστής των ρεπουμπλικανών Randy Forbes, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εκσυγχρονίσουν και να προετοιμάσουν την αμυντική τους θωράκιση με βάση την κινεζική επιχειρησιακή ικανότητα και όχι με βάση την πρόθεση να εμπλακούν σε ένα - απίθανο για την ώρα - θερμή επεισόδιο με τις ΗΠΑ.

Όπως τόνισε ο γερουσιαστής Forbes: “Θα πρέπει να προετοιμαστούμε με βάση την ικανότητα, διότι η πρόθεση θα μπορούσε να αλλάξει με ένα περιστατικό εν μία νυκτί”


Επιμέλεια-Μετάφραση: OnAlert
Πηγές: defensetech.org, uscc.gov
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ