Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυπριακή ΑΟΖ: Στον Κόλπο της Λεμεσού και το δεύτερο ερευνητικό της Exxon Mobil

15.03.2018 | 10:19
Στον Κόλπο της Λεμεσού βρίσκεται και το δεύτερο ερευνητικό σκάφος της Exxon Mobil. Το MED SURVEYOR, αναμένεται επίσης να δέσει στο ειδικό κρηπίδωμα που έχει κατασκευαστεί και όπου έχει αγκυροβολήσει και το έτερο ερευνητικό πλοίο του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού, το Ocean Investigator. Βάσει χρονοδιαγράμματος οι γεωτρήσεις της Exxon Mobil αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο. Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης επιβεβαίωσε, δημοσίευμα ότι η Shell επιδιώκει συμφωνία αγοράς για τα επόμενα δέκα χρόνια, Κυπριακού και Ισραηλινού φυσικού αερίου, δέκα δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων από τα κοιτάσματα Αφροδίτη και Λεβιάθαν, προς 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι η Κύπρος βρίσκεται πολύ κοντά στη σύναψη σχετικών συμφωνιών.

Η κοινοπραξία Noble-Shell-Delek που έχει μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη ζήτησε από το Υπουργείο Ενέργειας αναθεώρηση του συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού παραγωγής, ώστε να μειωθεί σημαντικά το ποσοστό κέρδους του κράτους και να αυξηθεί αντίστοιχα το κέρδος των εταιρειών.

Η κοινοπραξία υποστηρίζει ότι η τιμή που συμφωνήθηκε με το τερματικό Ίντκου στην Αίγυπτο δεν της εξασφαλίζει ουσιαστικό κέρδος και δεν μπορεί να προχωρήσει η συμφωνία αν δεν μειώσει τις απαιτήσεις του κράτος. Μη συζητήσιμη κρίνεται η αρχική πρόταση των εταιρειών από το κράτος, ωστόσο μελετάται η διευκόλυνση της υπογραφής συμφωνίας μέσω αλλαγής κάποιων όρων της αρχικής συμφωνίας. Ενήμεροι οι πολιτικοί αρχηγοί για την αξίωση των εταιρειών.

Με πληροφορίες από www.politis.com.cy 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ