Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Κυπριακή ΑΟΖ: Συνεχίζουν να προκαλούν οι Τούρκοι - "Στον αέρα" η γεώτρηση της ΕΝΙ

16.02.2018 | 21:23
Κορυφώνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για άρση του τουρκικού αποκλεισμού στο «3» ενώ παράλληλα βρίσκεται "στον αέρα" η γεώτρηση της ΕΝΙ.

Τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμποδίζουν, για όγδοη μέρα, το γεωτρύπανο "SAIPEM", το οποίο παραμένει 25 ναυτικά μίλια μακριά από τον στόχο "Σουπιά".

Η Άγκυρα επικαλείται υπό εξέλιξη στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά στην περιοχή, για την οποία έχει εκδώσει NAVTEX που λήγει στις 22 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το sigmalive.com, ο αριθμός των τουρκικών πολεμικών τις τελευταίες μέρες στο τεμάχιο 3, κυμαίνεται μεταξύ τριών και έξι πλοίων, όπως πυραυλάκατοι, φρεγάτες και κορβέτες.

Δεν αποκλείεται,τονίζει το ίδιο δημοσίευμα του sigmalive.com, να πλέουν στην περιοχή και υποβρύχια της Άγκυρας.

Μαζί με τα πολεμικά, βρίσκεται και ένα πετρελαιοφόρο, το οποίο εκτιμάται ότι συνδέεται με τον ανεφοδιασμό των τουρκικών πλοίων, κάτι που καταδεικνύει, ενδεχομένως, και την πρόθεση της Άγκυρας να συνεχίσει τις προκλήσεις και τις επόμενες μέρες.

Από την ιστοσελίδα "MarineTraffic", η οποία καταγράφει μόνο τη δηλωμένη παρουσία και πορεία πλοίων, διαφαίνεται ότι το "SAIPEM", τις τελευταίες ώρες, ενώ έπλεε προς τον στόχο Σουπιά, άλλαξε πορεία με αντίθετη κατεύθυνση και πλέον πλέει με συνεχείς μανούβρες, 25 ναυτικά μίλια από τον στόχο "Σουπιά".

Το γεγονός θέτει, εν αμφιβόλω, την πραγματοποίηση της γεώτρησης, με δεδομένο ότι το ''Saipem", αρχές Μαρτίου πρέπει να βρίσκεται στο Μαρόκο.

Στην κυπριακή ΑΟΖ, παρατηρείται παρουσία πολεμικών πλοίων και άλλων χωρών, η οποία δεν φαίνεται να συνδέεται με το επεισόδιο στο τεμάχιο 3, όπως για παράδειγμα ένα γερμανικό πολεμικό που φέρει την ονομασία "Μagneburg", το οποίο έπλεε το απόγευμα ανοικτά της Λεμεσού με την πλώρη στραμμένη προς τον Λίβανο.

Σε κάθε περίπτωση οι διπλωματικές προσπάθειες για άρση του τουρκικού αποκλεισμού στο «3» κορυφώνονται. Ήδη από χθες 15.5.2018 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ακολουθώντας πιστά την οδό της διπλωματίας, "η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παρασυρθεί στον ανταγωνιστικό παροξυσμό, που επιχειρεί να καλλιεργήσει η Άγκυρα", σημειώνοντας ότι ούτε με δηλώσεις, ούτε με παλικαρισμούς μπορεί να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις.


Ακόμα περισσότερα για τις εξελίξεις στις Κύπρο στο newsit.com.cy
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ